Pensioenen worden gekort

den haag De pensioenen van tienduizenden Nederlanders worden volgend jaar gekort. Veertien pensioenfondsen zijn zodanig in de problemen gekomen dat zij hoogstwaarschijnlijk per 1 januari de uitkeringen moeten verlagen....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

De veertien fondsen beheren de pensioenen van ruim 150 duizend gepensioneerden. Directeur Joanne Kellerman van DNB schat dat de kortingen tussen de 1 en de 14 procent zullen bedragen.

DNB gaat de komende week in gesprek met de fondsbesturen. Mogelijk kunnen zij nog maatregelen nemen. Maar de kansen zijn niet al te groot, zegt Kellerman. ‘Zoals het er nu voorstaat, komen die kortingen er.’

Kellerman wil niet aangeven om welke fondsen het gaat. Zij noemt ze ‘de probleemgevallen van de probleemgevallen’. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat op grotere schaal pensioenfondsen moeten ‘afstempelen’.

Vorig jaar, midden in de financiële crisis, zag minister Donner van Sociale Zaken af van rigoureuze ingrepen. Fondsen die toen in de problemen zaten, kregen uitstel nadat zij in een herstelplan hadden aangegeven hoe ze financieel weer solide dachten te worden. Achttien van de ongeveer zeshonderd fondsen opperden toen de mogelijkheid van kortingen.

Donner ziet geen reden meer om de maatregel voor zich uit te schuiven: ‘Extra uitstel is niet langer verantwoord.’ DNB eist van pensioenfondsen een ‘dekkingsgraad’ van 105 procent. Door het zwakke klimaat op de beurzen en de stijgende levensverwachting, maar vooral door de extreem lage rentestand halen veel fondsen die dekkingsgraad niet.

Ten eerste pagina 3

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden