Pensioenen van failliet Palthe overgedragen

Verzekeraar Interpolis in Tilburg neemt alle pensioenverplichtingen over van de Stichting Spaarfonds Oudedagsverzorging Palthe. Het gaat om een totaal vermogen van 11,5 miljoen euro....

Bij sommigen pensioengerechtigden gaat het om tonnen aan opgebouwde pensioenrechten, maar bij de helft betreft het slechts bescheiden bedragen.

Het spaarfonds van Palthe moest zijn heil bij een verzekeraar zoeken door nieuwe regels in de Pensioen- en Spaarfondsenwet. Fondsen zonder binding met een werkgever moesten worden herverzekerd. Na de overdracht van de verplichtingen aan Interpolis wordt het Spaarfonds Oudedagsvoorzieningen Palthe opgeheven. De stichting was een van de eerste pensioenfondsen in Nederland (1895).

Met het einde van dit pensioenfonds verdwijnt tegelijkertijd het laatste stukje van het oude Palthe. De onderneming, ooit genoteerd aan de Amsterdamse beurs, ging in 1993 roemloos ten onder na een verlies van bijna zeven miljoen gulden (3,2 miljoen euro).

De onderneming kampte daarenboven ook nog eens met vervuilde terreinen bij dochter De Regenboog in Tilburg. Dit bedrijf, dat als een molensteen om de nek van Palthe hing, bleek daardoor onverkoopbaar.

Palthe ging failliet. De stomerijactiviteiten werden voortgezet door de beleggingsgroep Manaus in Amsterdam. De pensioenverplichtingen werden vanaf toen ondergebracht bij het Bedrijfstakpensioenfonds Textielreiniging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden