Pensioenen in zorg gaan omlaag

De lage rente dwingt nog meer pensioenfondsen de uitkeringen te verlagen. Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) waarschuwt vandaag als laatste van de vier grote pen­sioenfondsen voor lagere pensioenen en verhoging van de pen­sioenpremie voor werknemers.

Frank van Alphen
Medewerkers van de thuiszorg protesteren tegen bezuinigingen op het Plein in Den Haag, maart 2012. Beeld ANP
Medewerkers van de thuiszorg protesteren tegen bezuinigingen op het Plein in Den Haag, maart 2012.Beeld ANP

De drie andere grote pensioenfondsen ABP, PMT en PME gaan ook gebukt onder de lage rente, blijkt uit de halfjaarcijfers die ze vandaag publiceren. Deze drie fondsen kondigden al eerder een verlaging van de pen­sioenen aan per 1 april 2013. De korting gaat een gemiddelde gepensioneerde al gauw een paar tientjes netto per maand kosten.

Door de slechtere resultaten dreigt op termijn nog een extra verlaging in 2014 of - in het geval van APB - een grotere pensioenverlaging dan eerder aangekondigd. De zwakke positie van de grote fondsen is een indicatie dat nog meer pensioenfondsen in de problemen komen.
De problemen ontstaan doordat de rente extreem laag is.

Pensioenfondsen moeten deze lage rente gebruiken bij het berekenen van de hoeveelheid geld die zij in bezit moeten hebben om aan hun verplichtingen te voldoen. Hoe lager de rente, hoe hoger het bedrag moet zijn dat een fonds in kas heeft.

De dekkingsgraad, die de vermogenspositie van een fonds weerspiegelt, is door de lage rente voor alle vier de grote pensioenfondsen verder gedaald. ABP, Nederlands grootste pensioenfonds, heeft nu een dekkingsgraad van 90 procent, klein­metaalfonds PMT 85 procent en PME (grootmetaal) 88 procent.

De dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg & Welzijn is gedaald naar 92 procent. Als de financiële situatie niet drastisch verbetert, moet PFZW de uitkeringen met 7 procent verlagen en de premie voor het zorgpersoneel met 2,5 procentpunt laten stijgen, zegt directeur Peter Borgdorff. 'De daling is voornamelijk te wijten aan de gedaalde rente.' Hij pleit voor het snel doorvoeren van een andere rekenmethode, waardoor de schade lager kan meevallen. Maar de verlagingen van de pensioenen gaan vermoedelijk ook door als minister Kamp van Sociale Zaken de regels voor de rente eind dit jaar versoepelt.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden