Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Pensioendeal op komst: AOW-leeftijd tijdelijk bevroren

Goedemiddag,
Een pensioenakkoord komt met het uur dichterbij. Intussen zag het kabinet wel een ander wetsvoorstel sneuvelen in de Eerste Kamer. En dan moeten de nieuwe senatoren hun opwachting nog maken. 

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

DOORBRAAK VAN DE DAG
Akkoord op komst

Na negen jaar onderhandelen lijkt er dan toch echt witte rook op komst: uw pensioen wordt minder stabiel, maar daardoor groeit de kans dat het in elk geval op de korte termijn omhoog kan. Hierover hebben de onderhandelaars van het kabinet, de werkgevers, de vakbeweging en de doorslaggevende oppositiepartijen een principe-akkoord bereikt. De grote bijvangst voor vakbeweging en oppositie: ook bij de AOW-leeftijd laat het kabinet het ijzeren regime los dat enkele jaren geleden nog met zoveel bravoure werd gepresenteerd. Kosten: 7 miljard incidenteel, 4 miljard structureel per jaar.
Het ledenparlement van de vakcentrale mag zich er vanavond over buigen.

GESPREK VAN DE DAG
Het obstakel aan de Hofvijver

Nadat maandag de verhoging van de leenrente al voor het kabinet verloren ging, was het vandaag de beurt aan het  asbestverbod. Het kabinet wilde huiseigenaren verplichten om al het asbestmateriaal  dat in contact staat met de buitenlucht te verwijderen. Geen probleem, zo leek het: in 2017 in de Tweede Kamer stemde alleen de SGP tegen het wetsvoorstel.

Maar toen kwam aan de overkant, in de statige zaal aan de Hofvijver, alsnog het verzet op gang.  Belangenorganisaties als de Vereniging Eigen Huis en boerenorganisatie LTO - meer dan driekwart van de asbestdaken is te vinden op boerenbedrijven - wendden zich tot de Eerste Kamer met een oproep het verbod van tafel te vegen. Zij vonden de saneringsoperatie veel te duur en noemden de risico’s zeer klein. 

Niet zonder succes, want in de senaat twijfelden de afgelopen tijd hoe langer hoe meer  fracties aan ‘haalbaarheid en betaalbaarheid’. Een reeks toezeggingen van staatssecretaris Van Veldhoven - waaronder een paar jaar uitstel - mocht niet baten: een meerderheid van VVD, CDA, PVV, PvdA en SGP stemde het wetsvoorstel vanmiddag weg. Na D66-minister Van Engelshoven van Onderwijs haalde nu dus D66-bewindsvrouw Van Veldhoven bakzeil. 

Zo zwaait de huidige Eerste Kamer af met een klaroenstoot die door het kabinet mag worden opgevat als een alarmsignaal. Want tot vandaag had de coalitie er tenminste nog uitzicht op een meerderheid. Volgende week is ook die verdwenen en wordt het bij elke wet vechten voor elke stem. 

Het ziet er immers naar uit dat tenminste een deel van de nieuwe Eerste Kamer assertief voor de dag gaat komen. De aanstaande fractie van Forum voor Democratie - geleid door Paul Cliteur -  gaf daarvan vandaag een voorproefje door meteen het voorzitterschap van de senaat op te eisen. De partij zegt als grootste fractie ‘in principe’ recht te hebben op die post en schuift oud-brigadegeneraal Toine Beukering naar voren als opvolger van de huidige voorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD)

De partij ziet daarbij wel over het hoofd dat er ook nog zoiets is als een vrije voorzittersverkiezing

BRIEF VAN DE DAG 
‘Beste Khadija’

‘Beste Khadija, ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik heb slecht nieuws.’ Zo begon de brief waarmee GroenLinkser Zihni Özdil dinsdagmiddag zijn vertrek uit de Tweede Kamer aankondigde. Waar hadden we dat eerder gehoord?

EN DAN DIT NOG

Kamer wil grip
In een zeldzaam moment van introspectie richtte de Tweede Kamer zich vandaag tot zichzelf. De volksvertegenwoordiging roept zichzelf op meer grip te krijgen op de digitalisering van Nederland en wat die betekent voor bijvoorbeeld de rechtsbescherming, de cybersecurity, kunstmatige intelligentie en het bedrijfsleven. Een speciale nieuwe commissie moet de komende maanden gaan praten met experts en daarna verslag uitbrengen. 

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden