Pensioenbeheerder APG investeert in waterkracht

De Nederlandse pensioenbeheerder APG, die beleggingen beheert van 4,5 miljoen Nederlanders, stapt voor zeker een kwart miljard euro in waterkrachtcentrales. Die zijn volgens APG een goed alternatief voor investeringen in grootschalige windkracht op zee, waaraan te grote financiële risico's verbonden zouden zijn.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - Voor de investering in waterkracht gaat APG een overeenkomst aan met de Duitse investeerder Aquila Capital, beheerder van vooral duurzame beleggingen. Ook Aquila brengt via beleggers een kwart miljard euro in. Met het gezamenlijke bedrag van 500 miljoen zullen bestaande Scandinavische waterkrachtcentrales worden overgenomen en worden waarschijnlijk nieuwe projecten gerealiseerd in Turkije.

Waterkracht is een van de efficiëntste en milieuvriendelijkste energiebronnen, stelt APG. Voor het opwekken van energie hoeft relatief weinig energie te worden geïnvesteerd. Nog belangrijker is dat waterkracht geen subsidie nodig heeft om stroom voor marktprijzen te leveren. Het is daardoor op lange termijn een betrouwbaardere investering dan zonne-energie of grootschalige windenergie op zee, zegt woordvoerder Harmen Geers.

APG is met een beheerd vermogen van 359 miljard euro de grootste pensioenbeheerder van Nederland en een van de grootste ter wereld. Vorige maand maakte APG bekend dat het niet zal deelnemen in de nieuwe windparken voor de Nederlandse kust. De techniek van offshorewindturbines is daarvoor te jong en de bijdrage van de subsidiërende overheid te onzeker om aan de rendementseisen van het fonds te voldoen.

undefined

Subsidieregelingen

Vooral overheden die voortijdig subsidieregelingen afbouwen terwijl die voor langere tijd waren toegezegd, zijn een te groot risico voor de pensioenbeheerder, zegt Geers. Zo zijn in Spanje subsidies voor duurzame energie gesneuveld, waardoor investeerders onverwachte verliezen leden. 'Wij leggen ons geld voor lange tijd vast en moeten rekening houden met scenario's zoals een regering-Wilders, die plotsklaps alle subsidies voor duurzame energie weer intrekt.'

Andere pensioenfondsen, zoals het Deense PKA, investeren wel in de nieuwe windparken op de Noordzee. Voor de aangekondigde investering in waterkracht had APG ongeveer 1 miljard euro belegd in hernieuwbare energie, vooral in bestaande windmolens op land. Dat is 0,3 procent van het belegde vermogen.

De meeste waterkracht in Europa wordt opgewekt in Scandinavië. Het aantal geschikte locaties voor deze vorm van energieopwekking is beperkt en al vrijwel volledig in exploitatie gebracht. APG en Aquila hebben hun oog daarom laten vallen op bestaande krachtcentrales in Noorwegen, Zweden en Finland die door de huidige eigenaren in de etalage worden gezet.

De krachtcentrales zijn te koop vanwege de financiële problemen bij grote energiereuzen als het Zweedse Vattenfall, eigenaar van het Nederlandse Nuon. Het bedrijf bleef te lang investeren in fossiele (kolen)centrales en heeft al miljarden euro's moeten afschrijven. In Turkije zijn nog wel ontwikkelingslocaties beschikbaar. APG ziet Turkije 'als het land met het grootste toekomstige potentieel voor waterkracht'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden