Pensioen naar 67 jaar blijft optie

Gaan er niet snel meer mensen aan het werk, dan is een verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar onvermijdelijk. Dat schrijft het kabinet in reactie op het advies van de commissie-Bakker.

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

CDA-minister Donner (Sociale Zaken) zei vrijdag in een toelichting dat het kabinet alles op alles zet om te voorkomen dat verhoging van de AOW-leeftijd noodzakelijk is. ‘We hopen de omstandigheden te scheppen dat het niet hoeft. Maar als het kabinetsbeleid faalt, dringt de vraag zich op.’ De beslissing over de AOW-leeftijd moet volgens Donner uiterlijk in 2016 worden genomen. ‘Veel andere landen zijn ons al voorgegaan.’

Advies
Eerst is het volgens het kabinet zaak dat werknemers doorwerken tot hun 65ste verjaardag. Nu nog stoppen ouderen gemiddeld op hun 62ste. Om haar doel te bereiken volgt het kabinet het advies op van de commissie die twee weken geleden onder leiding van TNT-topman Peter Bakker haar rapport presenteerde. Werkgevers krijgen een korting op sociale premies als ze oudere werklozen in dienst nemen. Ze draaien vanaf 2009 bovendien niet meer op voor de kosten van zieke 55-plussers.

Er komt een ‘doorwerkbonus’ voor werknemers die langer blijven, en ouderen die niet tot hun 65ste doorwerken gaan een AOW-heffing betalen.

Om meer mensen aan een baan te helpen, komen er loonkostensubsidies, een participatieplicht voor wie langer dan een half jaar in de WW zit, en strengere sancties voor uitkeringsgerechtigden die niets doen om aan het werk te komen. Ingrepen in het beroepsonderwijs moeten jongeren beter klaarstomen voor de beschikbare vacatures.

Werkbudget
Veel van wat Bakker voor de korte termijn adviseert, stond al in het regeerakkoord van Balkenende IV. Nieuw is dat het kabinet aan de slag gaat met het door de commissie voorgestelde ‘werkbudget’, een potje waarin het spaarloon en de levensloopregeling moeten opgaan en waarmee werknemers zelf tijden van inkomensverlies kunnen overbruggen. Ook is het kabinet positief over het plan dat bedrijven werknemers die ze willen ontslaan, naar ander werk moeten begeleiden.

Bakker maakt daarmee een einde aan het conflict in het kabinet over de versoepeling van het ontslagrecht – de reden waarom de commissie eind vorig jaar in het leven werd geroepen.

De waarde van het rapport is volgens Donner de verandering van perspectief. ‘Niet werk is schaars, maar werknemers zijn schaars. Niets is beter dan het voorkomen van ontslag.’ Het kabinet benadrukt dat er ‘geen zekerheden uit beeld mogen verdwijnen voordat nieuwe zekerheden zijn gecreëerd’. In het najaar komt het met voorstellen.

Tevreden
De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn tevreden, al voelen ze niets voor een hogere AOW-leeftijd. De VVD mist de aanpassing van het ontslagrecht, de SP noemt het kabinet ‘dadenloos’.

Donner onderstreept dat de brief van het kabinet niet meer is dan een eerste reactie. ‘Binnen tien dagen na de presentatie van het rapport kun je ook niet anders verwachten.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden