Pensioen in zorg toch duurder

Het bestuur en directie van PGGM, het pensioenfonds voor de zorgsector, houden vast aan een verhoging van de pensioenpremie. Dit ondanks een recordopbrengst over de belegde premies van 18,4 procent.Premier Kok heeft zich misprijzend uitgelaten over het besluit, omdat het conflict over de zorg-CAO draait om de hoeveelheid geld die...

Van onze verslaggever

ZEIST

Het PGGM-bestuur kwam vorig jaar al tot de conclusie dat de premie structureel te laag is om over lange termijn de uitkeringen te kunnen garanderen. Bij de huidige hoge beleggingsrendementen zou het fonds voorlopig vooruit kunnen.

Maar de vergrijzing van de nog actieve deelnemers neemt toe. En het aantal gepensioneerden stijgt gestaag. Daardoor wordt de premie steeds gevoeliger voor de ontwikkelingen van het rendement en van de inflatie.

PGGM speelt op zeker en wil daarom de premie verhogen. Zonder de voorgenomen beperkte premiestijging, gedurende de komende zeven jaar, groeit het gevaar dat bij tegenvallend rendement en stijgende inflatie de premie ineens naar 15 tot 20 procent van het salaris zou moeten stijgen, aldus het bestuur.

De zorgsector kan grote premiebewegingen niet dragen. Verhogingen van de premie zijn daarom beperkt tot maximaal 1 procent per jaar. Zelfs in deze tijd van economische welvaart is het al buitengewoon moeilijk de premiestijging met 0,6 procent gerealiseerd te krijgen, aldus directeur D. de Beus.

Hij meent dat na de extra premiestijging het fonds zijn verplichtingen kan nakomen, ondanks een sterke vergrijzing, met een premie die onder de 10 procent van het salaris ligt. Dat is nog altijd veel minder dan de 25 procent die het fonds in de eerste tien jaar van zijn bestaan in rekening moest brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden