'Pensioen bevriezen vanwege hogere levensverwachting'

amsterdam - Gepensioneerden moeten rekening houden met de bevriezing van hun pensioen. Op die wijze kunnen ze bijdragen aan de kosten van de stijgende levensverwachting.


Dit zei directeur Peter Borgdorff van Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PZW), donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Hoewel de pensioensector de crisis van vorig jaar zonder al te veel kleerscheuren is doorgekomen, blijven pensioenfondsbestuurders zich zorgen maken over de financiële gevolgen van de almaar stijgende levensverwachting. Zo kostte de laatste aanpassing aan de nieuwe sterftecijfers pensioenfondsen gemiddeld 4 procentpunten dekkingsgraad, de verhouding tussen bezittingen en verplichtingen van een fonds.


'Achteraf gezien hebben de huidige gepensioneerden te weinig premie betaald', zegt Borgdorff. De levensverwachting is de afgelopen jaren sterk gestegen door onder meer betere medische voorzieningen. In 2004 was de verwachting dat een 65-jarige man in 2050 nog gemiddeld 17,5 jaar te leven had. Vorig jaar bleek dat getal al van toepassing op de huidige 65-jarigen.


Borgdorff vindt het te verdedigen 65-plussers anders te behandelen dan werknemers die nu nog premie betalen. 'In feite worden de huidige werknemers ook al anders behandeld. We hebben het opbouwpercentage dit jaar verlaagd', aldus de PZW-directeur. Door die verlaging moeten werknemers in de zorg langer werken om hetzelfde pensioenresultaat te boeken. PZW is het enige fonds dat op deze wijze de stijgende levensverwachting te lijf gaat.


Borgdorff realiseert zich dat het bevriezen van de pensioenen omstreden is. 'Technisch is het een oplossing, maar ik verwacht dat het op veel weerstand van gepensioneerden zal stuiten.'


ABP, dat gisteren ook cijfers presenteerde, heeft de pensioenverplichtingen de afgelopen jaren met 8 procent zien stijgen vanwege de hogere levensverwachting. 'Aan de andere kant zijn gepensioneerden 8 procent misgelopen omdat we de indexatie al enkele jaren hebben geschrapt vanwege de lage dekkingsgraad', zei Joop van Lunteren, vicevoorzitter namens de werkgevers in het bestuur van ABP. 'We vinden het toch geen goed idee de indexatie te koppelen aan de levensverwachting. Het is dan net of de gepensioneerden de schuld hebben omdat ze te weinig premie hebben betaald. Dat kun je zo niet stellen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden