Pelosi brengt Syrië Israëlische vredesboodschap

DAMASCUS (ANP) - De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft woensdag een ontmoeting gehad met de Syrische president Bashar al-Assad. De Democrate bracht onder meer een vredesboodschap over van de Israëlische regering.

De Joodse staat zou klaar zijn voor vredesgesprekken. ,,Onze bijeenkomst met de president heeft ons in staat gesteld een boodschap over te brengen van premier Ehud Olmert dat Israël ook klaar is voor vredesgesprekken'', verklaarde Pelosi ten overstaan van journalisten in de Syrische hoofdstad.

De politica uit Californië liet weten dat de Syrische president Assad haar heeft verzekerd dat hij klaar is voor vredesbesprekingen met Israël. ,,Vrede in het Midden-Oosten heeft een hoge prioriteit. We zijn zeer blij met de toezeggingen die we hebben gekregen van de president dat hij klaar is om het vredesproces te hervatten. Hij is klaar om onderhandelingen aan te gaan met Israël voor vrede.''

Zorgen

In haar ontmoeting bracht Pelosi ook de Amerikaanse zorgen ter sprake over de vermeende steun van Damascus aan de radicale organisaties Hezbollah en Hamas. Infiltraties in het buurland Irak door Syrië stelde ze eveneens aan de orde.

De vredesbesprekingen tussen Damascus en Tel Aviv over het normaliseren van de betrekkingen en de teruggave van de in 1967 door Israël veroverde Golanhoogtes, raakten in 2000 in het slop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden