Pellè loopt op water

Wat Graziano altijd vreesde is dan nu echt gebeurd. Hij heeft op water gelopen. Op wat ze ijs noemen, terwijl het gewoon bevroren slootwater is. Je hoeft Pellè echt niet te vertellen wat écht ijs is.


Zijn oom van moeders kant bezit de beroemdste gelataria van Apulië, Gelataria Marco. Oom Gianni leerde het ijsmaken van de nazaten van Francesco Procopio de Coltelli, de fameuze Siciliaanse ijskoning die in 1826 in Parijs wereldberoemd werd met zijn handgemaakt aardbeienijs, vermengd met 'vlokjes room'.


In de winkel van zijn oom, in de Via Ferrovia in het dorpje San Cesario di Lecce, schuin tegenover het Casa Dei Mercanti, mocht de kleine Graziano met een ferme houten spatel het ijs roeren, in ruil voor een hoorntje met een bolletje biscottino en - afhankelijk van het seizoen - vlierbloesem of bosbessen. Nooit zou hij die smaak meer vergeten.


Na de ochtendtraining van vrijdag toerde Pellè in zijn rode Alfa Romeo 8c Spider een beetje door het Rotterdamse achterland. In Oudenhoorn stuitte hij op het bord van IJsclub Nooitgedacht. Hij trapte vol op de rem, trok zijn warme lamsleren jas aan, met een kraag van wol van Apennijnse dwergschapen, en stapte voorzichtig op het bevroren water.


Terwijl de Oudenhoornse jeugd toestroomde om de beroemde Feyenoordspits toe te juichen, ging Pellè door de knieën, raakte met zijn handen het ijs aan en legde wat schaafsel in zijn handpalm. Daarna deed hij iets waarover in Oudenhoorn nog jaren zal worden nagepraat: hij likte aan het ijs. Ongelooflijk, dacht Pellè, het smaakt naar niks.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden