Pelgrimstocht Mekka eindigt met 244 doden in gedrang

Zeker 244 mensen zijn zondag tijdens de hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht voor moslims van Mekka naar de berg Arafat, door verdrukking om het leven gekomen....

De steniging van de duivel geldt als het emotioneelste deel van de hadj. Moslims gooien stenen en schoenen naar een pilaar, onderwijl verwensingen schreeuwend, teneinde de duivel te verjagen. De pilaar markeert het punt waar volgens moslims de duivel zich aan Abraham openbaarde. Op het moment dat zondag de voorste rijen mensen begonnen met stenen gooien, sloegen de emoties over naar de massa achter hen waarna in het gedrang mensen verdrukt en vertrapt werden.

Minister Iyad Madani van Saudi-Arabië, belast met de coördinatie van de pelgrimstocht, zei dat de autoriteiten alles hadden gedaan om slachtoffers te voorkomen. 'We hadden afspraken gemaakt over het aantal mensen dat we per keer zouden toelaten, maar de menigte was niet te keren. Dit is Gods wil. Het lot is sterker dan preventieve maatregelen.'

Elk jaar vallen tijdens de hadj doden, maar het incident van gisteren vormt het ernstigste voorval sinds zeven jaar. In 1997 stierven 340 pelgrims toen in het overvolle tentenkamp waar zij verbleven brand uitbrak. Het dodental van dit weekeinde kan nog oplopen, aangezien ruim tweehonderd gelovigen zondag ernstig gewond raakten. Van hen verkeren minstens zeven personen in levensgevaar.

Het grootste aantal slachtoffers dat ooit tijdens de hadj viel, dateert uit 1990 toen in Mekka 1426 gelovigen het leven verloren. Evenals zondag in Mena werden zij toen door een opgezweepte menigte vertrapt en verdrukt.

In een rede tot ruim twee miljoen gelovigen haalde de geestelijk leider van Saudi-Arabië, Sheik Abdul Aziz al-Sheik, zaterdag fel uit naar terroristen. Hij zei dat degenen die zichzelf als heilige strijders beschouwen enkel het bloed vergieten van moslims, het land destabiliseren en derhalve een belediging zijn voor de islam. Sheik Abdul Aziz al-Sheik pleitte daarentegen wel voor een zeer strikte interpretatie van het geloof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden