Peking zoekt uitweg voor Chen

De Chinese regering lijkt bereid de blinde activist Chen Guangcheng een uitweg te bieden. Chen kan 'net als andere Chinese burgers' een verzoek indienen om in het buitenland te studeren, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking vrijdag weten. De opening kwam een dag nadat de activist had laten weten dat hij niet in China wil blijven, omdat zijn gezin zich er niet meer veilig voelt.

SHANGHAI - De Amerikaanse regering reageerde voorzichtig positief op het Chinese aanbod, dat een einde kan maken aan een gevoelig incident tussen beide grootmachten. Chen zocht vorige week de bescherming van de Amerikaanse ambassade, nadat hij aan het huisarrest in zijn dorp in de provincie Shandong had weten te ontsnappen.


Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, die in Peking is voor regulier topoverleg met de Chinese leiding, zei vrijdagavond dat het nieuwe aanbod een hoopvolle stap is. Ze tekende er bij aan dat er pas echt een oplossing is als de details nader zijn uitgewerkt.


Clintons voorzichtige toon wordt ingegeven door enkele tumultueuze dagen, waarin de Amerikaanse diplomatie zwaar op de proef werd gesteld. Washington had het moeilijk met de manier waarop Peking omsprong met eerdere toezeggingen en met de 40-jarige activist zelf. Die wilde eerst wel in China blijven, om vervolgens van mening te veranderen.


Vrijdag verbleef Chen nog steeds in een ziekenhuis in Peking, waar hij woensdag door de Amerikaanse ambassadeur naartoe was gebracht voor behandeling van zijn gewonde voet. Het ziekenhuis wordt omringd door de Chinese veiligheidsdiensten, die journalisten en vrienden van de activist weghouden. Chen mocht wel bezoek ontvangen van Amerikaanse diplomaten.


Tot de vitale details die nog moeten worden uitgewerkt, behoort de toekomst van Chens familie. Of zijn vrouw en hun zoon en dochter mee mogen naar het buitenland, is onduidelijk. Ook het lot van Chens moeder en van een broer en een neef die na zijn ontsnapping werden gearresteerd, is onbekend. De activist liet eerder weten dat hij garanties voor hun veiligheid wil.


Met het nieuwe studiecompromis werd in ieder geval voorkomen dat het eind van de reguliere strategische topontmoeting tussen Peking en Washington geheel door de kwestie werd overschaduwd. Als de details naar tevredenheid van de blinde activist worden uitgewerkt, kunnen de grootmachten de affaire afsluiten zonder al te veel gezichtsverlies, aldus analisten.


Leiders van beide landen lieten zich vrijdag positief uit over het resultaat van de top in Peking, die volgens de Chinese premier Wen Jiabao 'enkele belangrijke doorbraken' heeft opgeleverd op economisch gebied. De Amerikaanse minister van Financien Timothy Geithner, die sprak met Li Keqiang, de beoogde nieuwe premier van China, zei dat er 'zeer goede vorderingen' zijn gemaakt. Zo is China bereid enkele subsidies en regels te schrappen die staatsbedrijven begunstigen en die door de VS als oneerlijke concurrentie worden gezien.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden