Peking zet in op interne veiligheid

Van onze correspondentHans Moleman

SHANGHAI - China trekt dit jaar een recordbedrag van 70 miljard euro uit voor binnenlandse veiligheid. De uitgaven voor de interne veiligheidsdiensten en het justitieel apparaat overtreffen daarmee opnieuw die voor het leger.


Peking zal de controle op internet en mobiele telefonie verder verscherpen en ook de oproerpolitie versterken, verklaarde premier Wen Jiabao dit weekeinde. Het budget voor interne veiligheid - politie, geheime diensten, rechtbanken en gevangenissen - gaat met 13,8 procent omhoog. De uitgaven voor het leger gaan met 12,7 procent omhoog tot 68 miljard euro.


Wen erkende zaterdag bij de opening van de jaarlijkse sessie van China's eenpartijparlement het risico van sociale onrust. De regering heeft 'een aantal problemen waar de massa's zich grote zorgen om maken niet fundamenteel opgelost', aldus de premier.


Hij somde een lange lijst op: 'Het ontbreken van goede scholing en medische zorg, de voortdurende opwaartse druk op de prijzen, exorbitante verhoging van de huizenprijzen in sommige steden, stijgende sociale problemen als gevolg van onwettige landonteigeningen en gedwongen verhuizingen, aanzienlijke problemen inzake voedselveiligheid, uitbundige corruptie hier en daar'.


Wen bekritiseerde de 'excessieve concentratie van macht' in China. De premier staat bekend als voorman van het hervormingsgezinde kamp in regering en partij.


Peking kondigde onlangs een groot pakket sociale maatregelen aan, van strenge controle op prijzen tot de bouw van miljoenen betaalbare flats, maar geen hervorming van de eenpartijstaat.


Met het sociale pakket en de budgetverhoging voor de veiligheidsdiensten hoopt de regering de onvrede te dempen. Peking is de laatste weken extra nerveus door de val van bevriende autoritaire regimes in landen als Egypte. Dissidenten hebben via internet opgeroepen tot stil wandelprotest in grote Chinese steden.


Zondag was er voor het derde weekeinde veel politie op de been op locaties waar de wandelingen zouden moeten gebeuren, maar het publiek leek slechts uit toeschouwers te bestaan. In Peking cirkelden politiehelikopters boven de stad, terwijl mobiel telefoonverkeer in enkele stadsdelen enige tijd werd stilgegelegd.


Als nieuw signaal van verhoogde nervositeit legden de autoriteiten dit weekeinde extra beperkingen op aan buitenlandse correspondenten. In Peking mogen journalisten net als vroeger geen mensen meer spreken zonder voorafgaande toestemming van het gezag, in het centrum van Shanghai mogen ze niet langer vrij op straat werken.


Correspondenten die zich zondag bij het Volksplein van Shanghai hadden verzameld om te kijken of zich een wandelprotest zou vormen, werden korte tijd aangehouden. 'Wie denkt dat opstand zoals in het Midden-Oosten en Afrika ook in China kan ontstaan, koestert een illusie', aldus een regeringswoordvoerder.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden