Peking: Wij stellen nieuwe Dalai Lama aan

Niet de Dalai Lama, maar China zal de opvolger van de Tibetaanse geestelijk leider aanwijzen. De taak om de volgende incarnatie van de Dalai Lama te identificeren ligt bij de centrale regering. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd.

De huidige Dalai Lama, Tenzin Gyatso, geeuwt op een conferentie eerder deze maand. Foto reuters

De Dalai Lama, die, net als zijn dertien voorgangers in voorgaande eeuwen, grote politieke en religieuze macht heeft over de Tibetanen, is een separatist in de ogen van Peking. De Chinese regering is er daarom op gebrand een opvolger aan te wijzen die in lijn loopt met het beleid van Peking.

In het nauw gedreven zoekt de huidige Dalai Lama een uitweg door te breken met het eeuwenoude systeem van opvolging. Dat gaat uit van de gedachte dat de Dalai Lama, wanneer hij overlijdt, reïncarneert in het lichaam van een mannelijk kind.

Zaterdag liet de 76-jarige Tibetaanse geestelijk leider weten geschreven instructies achter te laten voor het opvolgingsproces. Als hij 'ongeveer 90' is wil hij boeddhistische geleerden raadplegen om te bepalen of niet beter helemaal met het instituut Dalai Lama moet worden gestopt.

Illegaal

Die vlieger gaat niet op, zei het Chinese ministerie. 'Ik wil er op wijzen dat de titel van Dalai Lama wordt toegewezen door de centrale regering en anders illegaal is. De veertiende Dalai Lama werd destijds ook goedgekeurd door de republikeinse regering', zei woordvoerder Hong Lei. 'Er is nog nooit een precedent geweest dat de Dalai Lama zelf zijn opvolger aanwijst.'

Volgens Beijing schrijven religieuze wetten voor dat de reïncarnatie van de Dalai Lama wordt geboren in Tibetaans gebied onder Chinese heerschappij. De huidige Dalai Lama weerlegde deze visie en zei dat zijn reïncarnatie ook in ballingschap kan worden geworden en opperde zelfs het idee dat het volgende keer wel eens een vrouw zou kunnen zijn.

'Onthoud dat, behalve de erkenning van de reïncarnatie door legitieme methodes, er geen erkenning of acceptatie zou mogen worden gegeven aan een kandidaat die door wie ook, zelfs niet door iemand uit de Volksrepubliek China, om politieke redenen is gekozen', zei hij.

Twee Tibetaanse monniken protesteerden vandaag tegen de Chinese heerschappij over het boeddhisme door zich in brand te steken. De twee besloten tot hun daad in een klooster in de provincie Sichuan. Zij riepen op tot godsdienstvrijheid en prezen de Dalai Lama, waarna ze zich overgaven aan de vlammen. Beiden zouden door de politie zijn gered en hun daad met slechts enkele lichte brandwonden hebben overleefd, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Meer over