Peking tart regering-Bush met arrestatie geleerden

De Amerikaanse regering overweegt een waarschuwing uit te geven dat geleerden die China bezoeken, arrestatie riskeren. Zaterdag maakte een mensenrechtengroep bekend dat opnieuw een academicus die in China op bezoek was, is opgepakt....

De eerste zaak betrof de arrestatie in februari van de Chinees-Amerikaanse sociologe Gao Zhan aan het eind van een bezoek aan China. Gao heeft een Amerikaanse verblijfsvergunning. Ze is beschuldigd van spionage. Washington spreekt dat tegen. President Bush heeft gevraagd om de vrijlating van Gao, een specialist in vrouwenstudies.

Gao's man en hun vijfjarig zoontje, dat de Amerikaanse nationaliteit heeft, werden samen met haar opgepakt en 26 dagen in afzondering gehouden zonder dat de Amerikaanse ambassade werd ingelicht. Ten slotte mochten ze terug naar de VS. Daar is Gao's echtgenoot vrijdag Amerikaans staatsburger geworden tijdens een ceremonie die door verscheidene Congresleden werd bijgewoond.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat een in Hongkong woonachtige hoogleraar economie met de Amerikaanse nationaliteit tijdens een bezoek aan China om onbekende redenen is opgepakt. Li Shaomin, zoon van een liberaal die in 1989 tien maanden in de gevangenis zat, had geen interesse in politiek. Zijn familie is niet over zijn arrestatie ingelicht, maar de Amerikaanse autoriteiten ditmaal wel.

Het derde geval betreft de eveneens in Hongkong wonende Chinese politicoloog Xu Zerong, auteur van een artikel over de hulp van China aan de communistische partij van Maleisië tussen 1960 en 1980. Dit artikel zou in Peking slecht zijn gevallen. Sinds hij in augustus vorig jaar door agenten van het ministerie van Staatsveiligheid werd gearresteerd, heeft zijn familie niets meer van hem gehoord.

Westerse bronnen in Peking weten niet goed raad met deze nieuwe actie tegen wetenschapsmensen. Sommigen denken dat de arrestaties zijn bedoeld als intimidatie, met het doel een vrije uitwisseling van wetenschappelijk onderzoek tussen China en het Westen te belemmeren. Anderen denken dat China de reactie wil testen van de nieuwe Amerikaanse regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden