Peking stuurt kwartiermakers vooruit Leger China trekt Hongkong binnen

Chinese soldaten zijn maandag Hongkong binnengetrokken. Enkele jaren geleden zou dit nieuws nog goed geweest zijn voor een politieke crisis van wereldformaat....

TOINE BERBERS

Van onze correspondent

Toine Berbers

HONGKONG

Na de paspoortcontrole aan de grenspost Lok Ma Chau trok de karavaan van acht voertuigen onder Brits toezicht naar de Prince of Wales-kazerne in het centrum van de stad.

De veertig ongewapende soldaten komen kwartier maken voor de duizenden collega's die na de teruggave van de Britse kolonie op 1 juli het Chinese gezag zullen vertegenwoordigen.

De legering van Chinese militairen in Hongkong is een van de teerste punten van de overdracht. Voor China is de stationering van het Volksbevrijdingsleger op het voormalige Britse grondgebied een genoegdoening voor 150 jaar koloniale vernedering. Voor veel inwoners van Hongkong belichaamt het Chinese garnizoen echter hun somberste vermoedens over het democratische gehalte van de samenleving onder Pekings heerschappij. De soldaten roepen bij hen herinneringen op aan juni 1989, toen het Chinese leger een bloedig einde maakte aan de democratische beweging op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

In de Britse enclave protesteerden destijds ruim een miljoen Hongkongers tegen dat ingrijpen.

Ook hebben veel inwoners van Hongkong tijdens bezoeken aan China ervaring opgedaan met machtsmisbruik en corruptie van het leger. Menigeen bewaart slechte herinneringen aan vele met wachten verspilde uren op het bureau voor Openbare Veiligheid.

China onderkende dat zijn Volksleger in een slechte reuk stond en opende een publiciteitsoffensief om de Hongkongse bevolking gerust te stellen. Op televisiebeelden uit het trainingskamp aan de andere kant van de grens betoonden de Chinese militairen zich ware acrobaten, die als ze klaar waren met hun kunsten Engelse les volgden of elkaar gedichten voorlazen.

De Britten, die zich lang hadden verzet tegen de komst van Chinese troepen vóór de overdracht op 1 juli, toonden zich gisteren sportieve verliezers. Generaal-majoor Bryan Dutton zei in zijn welkomsttoespraak te hopen op innige samenwerking. Zelfs Chris Patten, de door China verguisde gouverneur van Hongkong, sprak zijn verwachting uit dat de militaire overdracht soepel zal verlopen.

Patten is verwikkeld in een vinnige verbale oorlog met zijn opvolger Tung Chee-hwa, die tornt aan de democratische verworvenheden. Diens jongste plannen - inperking van het demonstratierecht en een verbod op wervinmg van buitenlandse fondsen door politieke partijen - hebben een golf van verontwaardiging losgemaakt, te meer daar Tung zelf de Britse Conservatieve Partij in 1992 heeft bedacht met een gift van ruim 150 duizend gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden