Peking spreekt met Taiwan op topniveau

Aartsvijanden China en Taiwan zijn gisteren in de Oost-Chinese stad Nanjing begonnen met besprekingen op het hoogste niveau sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949. Op de eerste dag van het historische overleg spraken de partijen af om binnenkort kantoren te openen voor organen die zich bezighouden met de wederzijdse betrekkingen.

VAN ONZE CORRESPONDENT en ANNE MEIJDAM

PEKING - Ook is overeengekomen de economische banden verder te versterken. Mogelijk worden tevens afspraken gemaakt over de medische zorg van Taiwanese studenten in China.

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie sinds de communisten de vroegere nationalistische regering in 1949 verdreven naar het eiland voor de kust. Peking behoudt zich het recht voor Taiwan met geweld in te lijven en heeft nog altijd duizenden raketten op het eiland gericht. Tegelijkertijd maken de snel groeiende economische banden een gewapend conflict steeds onwaarschijnlijker.

Het hoofd van de Chinese delegatie, onderminister Zhang Zhijun van Buitenlandse Zaken, zei dat hij zich eerder onmogelijk kon voorstellen dat de partijen werkelijk bijeen zouden komen. 'We moeten fantasie gebruiken om wat problemen op te lossen,' zei hij.

De Taiwanese delegatieleider, minister Wang Yu-chi (Vastelandszaken), zei dat de betrekkingen een nieuwe fase in zijn gegaan. 'Om simpelweg aan dezelfde tafel te zitten, om te zitten en zaken te bespreken, is niet makkelijk.'

Om gevoeligheden te ontzien waren er geen vlaggen geplaatst in de vergaderzaal. Ook waren op identificatiebordjes slechts de namen vermeld van de onderhandelaars; titels en de namen van de vertegenwoordigde organisaties bleven achterwege.

Semi-officiële contacten werden tot nu altijd onderhouden door onder andere culturele organisaties en landbouwverenigingen.

Peking eist dat Taiwan zich uiteindelijk bij China zal laten inlijven, mogelijk onder soorgelijke voorwaarden als Hong Kong. De Chinese president Xi Jinping zei in oktober dat Taipei een beslissing daarover niet eindeloos kan uitstellen. Taiwan doet er alles aan om dit op de lange baan te schuiven.

De gematigd pro-ChineseTaiwanese president Ma Jing-yeou is in eigen land impopulair en wordt na verkiezingen later dit jaar hoogstwaarschijnlijk vervangen door een kritischer opvolger. Peking vreest dat toenadering tot Taiwan nadien moeilijker zal zijn.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden