'Peking probeert dissident dorp uit te hongeren'

De omsingeling van het rebelse dorp Wukan is vrijdag de tweede week ingegaan. Volgens dorpsbewoners is een uitputtingsslag gaande en proberen de autoriteiten het dorp uit te hongeren. De politie laat maar mondjesmaat voedsel toe, terwijl visserboten niet mogen uitvaren.

SHENZHEN - Het dorp, op 150 kilometer van de zuid-Chinese metropolen Shenzhen en Hongkong, wordt omsingeld door honderden manschappen van de oproerpolitie. De autoriteiten hebben aangekondigd dat de organisatoren van de opstand hard zullen worden aangepakt. Volgens een dorpsbewoner die per telefoon kon worden bereikt, denken de meeste inwoners echter niet aan opgeven.


'We hebben het recht aan onze kant. De centrale regering moet ingrijpen tegen de corruptie en niet verdeeldheid proberen te zaaien door onze actieleiders te arresteren.'


De opstand in Wukan, die op 8 december begon met het verjagen van alle partijfunctionarissen en de blokkering van toegangswegen, heeft de aandacht getrokken van de regering in Peking. De plaatselijke partijleiding in de stad Shanwei, waaronder Wukan valt, heeft opdracht gekregen een omstreden bouwplan stop te zetten en nader onderzoek te doen naar machtsmisbruik van dorpsambtenaren.


De Chinese censuur blokkeert intussen alle internetverkeer op sociale websites waarin het dorp wordt genoemd. Buitenlandse journalisten en andere buitenstaanders worden bij de controleposten rond de plaats teruggestuurd.


In Wukan, een dorp van vissers en boeren met zo'n twintigduizend inwoners, werden de afgelopen dagen demonstraties gehouden op het dorpsplein waarbij honderden bewoners leuzen riepen tegen corrupte ambtenaren en voor de Communistische Partij van China. Uit die laatste leus spreekt de hoop dat de partijleiding in Peking de bewoners te hulp zal schieten in de strijd tegen lokaal machtsmisbruik.


De opstand begon al in september, toen een veldslag met de politie plaatsvond na een demonstratie om meer geld voor onteigende grond. Vorige week escaleerde het conflict verder, toen bewoners enkele partijfunctionarissen gijzelden en de politie vervolgens vier actieleiders arresteerde. Een van hen, Xue Jinbo (42), overleed zondag in een politiecel, volgens de autoriteiten aan een hartaanval. Het dorp gelooft die uitleg niet.


Wukan ligt in een deel van de provincie Guangdong dat een reputatie heeft lastig te zijn. In de eerste helft van de vorige eeuw waren sommige vissersdorpen bij Shanwei berucht als piratennesten, die de handelsvaart langs de kust bemoeilijkten door schepen te enteren en losgeld te eisen. Piraterij bestaat nu niet meer, maar er wordt wel gesmokkeld, vooral naar Hongkong.


De opstandige traditie van de zuidkust werd zes jaar geleden onderstreept door een harde confrontatie met het gezag in het dorp Dongzhou. Ook daar protesteerden bewoners voor meer geld nadat de staat hun grond had onteigend, ditmaal voor de bouw van een kolencentrale. Bij een confrontatie met de politie gooiden bewoners met benzine- en vuurwerkbommen, waarna speciale oproertroepen werden ingezet die het vuur openden op de bewoners.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden