Peking opeens aardig tegen Taiwan

China doet plotseling vriendelijk tegen Taiwan. Leden van de partij van president Chen Shui-bian, tot nu toe door Peking behandeld als een aartsvijand, zijn uitgenodigd voor een bezoek....

Het ijs tussen China en Taiwan werd gebroken door vice-president Qian Qichen . Hij zei dat Peking goed beseft dat slechts een zeer kleine minderheid van de Taiwanese regeringspartij DPP (Democratische Progressieve Partij) bestaat uit 'koppige onafhankelijkheidsactivisten'.

Qian riep Taiwan op tot economische samenwerking, vooral in het kader van de Wereldhandelsorganisatie . Hij drong ook aan op reactivering van de consensus van 1992 over het streven naar een ongedeeld China, hoewel Peking en Taipei daar iets heel anders onder verstaan.

Op basis van deze consensus kwam een dialoog op gang. Die ging met horten en stoten voort totdat de vorige Taiwanese president Lee Teng-hui verklaarde dat het vasteland en het eiland twee gelijkwaardige staten zijn. Voor China ging het van kwaad tot erger toen in 2000 oppositieleider Chen Shui-bian tot president werd gekozen.

Chen, tot dan toe een vurig voorstander van Taiwans onafhankelijkheid, nam veel gas terug, maar de Chinese leiders geloofden hem niet. Ze dreigden met militair geweld tegen de 'afvallige provincie', begonnen de oppositie te paaien en vertrouwden erop dat Chen weldra zou bezwijken onder de interne politieke en economische crisis. Dat bleek een misrekening. In de parlementsverkiezingen van december haalde de DPP van Chen een grote zege.

China weet dat een invasie geen optie is, want dat zou vragen zijn om een Amerikaanse reactie. Daarom heeft het eieren voor zijn geld gekozen, in de hoop dat Taiwans groeiende economische afhankelijkheid van het vasteland zal leiden tot een politiek vergelijk. Vrijdag riep de Chinese regering Taiwan op om deze gouden kans om verzoeningsgesprekken te beginnen niet te missen. De eerste reacties van Taiwan op het Chinese initiatief zijn positief.

China's verzoeningsgezinde gebaar kan niet los worden gezien van het komende bezoek van Bush. In dat licht wordt ook de vrijlating gezien van een Chinees-Amerikaans zakenman, die vorig jaar werd opgepakt op verdenking van belastingontduiking en fraude. Eveneens gunstig in Washington valt de Chinese bijdrage van 150 miljoen dollar aan de wederopbouw van Afghanistan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.