Peking ontwaart op universiteit spook van 1989

De moord op een studente heeft onrust gezaaid aan de Universiteit van Peking. De studenten betichten het gezag van plichtsverzuim en pogingen om het nieuws over de moord en de protesten geheim te houden....

Een week geleden werd de eerstejaarsstudente Qiu Qingfeng op het terrein van een dependance van de universiteit verkracht en vermoord. Dat gebeurde 's nachts toen ze, bij gebrek aan openbaar vervoer, te voet door een onverlicht veld terugging naar haar studentenhuis. De dader is onbekend. Op dit terrein zijn al eerder incidenten geweest. Studenten zeggen dat hun verzoeken om betere beveiliging zijn genegeerd.

De waarschuwing van de universitaire autoriteiten om het incident niet op te blazen, heeft een tegendraads effect gehad. Voor het eerst sinds lange tijd zijn er weer woelingen op de campus van de Beida, zoals de Chinese afkorting luidt van de prestigieuze Universiteit van Peking.

Duizend studenten namen deel aan een protestmars en een nachtwake, drieduizend aan een plechtigheid ter nagedachtenis van de vermoorde studente. De campuspolitie greep niet in. Het laatste studentenprotest was in mei vorig jaar tegen het NAVO-bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado, maar die demonstraties waren door de regering zelf georganiseerd.

De studenten eisen van de autoriteiten niet alleen betere beveiliging en beter vervoer, maar ook openheid over wat er gebeurd is. Het nieuws is uit de media gehouden, maar de pogingen om ook internet te censureren, zijn mislukt. Een ter ere van Qiu Qinfeng ingerichte site was vrijdag al veertienduizend keer aangeklikt.

Op internet en op posters hebben de studenten felle kritiek gespuid op de laksheid, zelfs het 'criminele gedrag' van het universitaire bestuur. De campuspolitie haalde de posters weg, waarna er nieuwe verschenen met beschuldi gingen over corruptie, incompetentie en ongevoeligheid. De studenten eisen nu ook het aftreden van de minister van Onderwijs en van de politiechef van Peking.

Met het naderen van 4 juni, de dag van het bloedbad van 1989 waarin honderden studenten omkwamen, vreest de regering politieke troebelen, hoewel de studenten zelf zeggen dat hun protesten apolitiek zijn en binnen de perken blijven van de wet en de universitaire regels.

Volgens de dissident He Depu heeft de politie een aantal democratie-activisten, voor zover nog niet gevangen genomen, gewaarschuwd om geen contact te zoeken met de studenten. 'Ze zijn bang', zei hij, 'dat we uitwisselingen zullen hebben en dat daardoor de situatie instabiel zal worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden