Peking maakt 'retweet'onmogelijk

SHANGHAI - De Chinese regering heeft dit weekeinde op internet twee grote sociale netwerken deels lamgelegd. Met de maatregel trachtte Peking loze geruchten over een militaire staatsgreep de kop in te drukken.


De twee grootste twitterfirma's van het land, Weibo en Tencent QQ, kregen de opdracht hun gebruikers aan banden te leggen. Tweets konden daarna nog wel geplaatst worden, maar het reageren op andermans tweets ('reply') kon niet meer, evenmin als het doorsturen ervan ('retweet').


Weibo en Tencent hebben samen ruim een half miljard microbloggers.


De politie arresteerde zes personen die de geruchten over de coup zouden hebben verspreid. De zestien websites die ze daarbij gebruikten, werden uit de lucht gehaald.


Met de massieve ingreep laat Peking opnieuw zien bereid en in staat te zijn op te treden tegen de nieuwe media, die in enkele jaren tijd de meest vrije vorm van expressie in China zijn gaan vormen. In 2010 werden internet en mobiel telefoonverkeer in de onrustige moslimprovincie Xinjiang maandenlang stilgelegd na etnische onlusten die aan bijna 200 mensen het leven kostten.


De nieuwe ingreep komt in een periode waarin er een machtstrijd gaande is in Peking over het lot van Bo Xilai, een hoge politicus die uit zijn functie van partijsecretaris in de stad Chongqing is gezet. De staatsmedia zwijgen al weken over de affaire, die aan de vooravond van een grote leiderswisseling in Peking komt.


Dit leidde vrijdag tot een geruchtenstroom op enkele sites, als zouden er verdachte militaire konvooien naar de Chinese hoofdstad onderweg zijn. Het verhaal leek geheel uit de lucht gegrepen. Toch besloot de hoogste censuurautoriteit de veroorzakers ervan een lesje te leren.


De regering waarschuwt al geruime tijd voor het gevaar voor de openbare orde van valse informatie die zich online als een lopend vuurtje verspreidt.


Het Chinese publiek staat argwanend tegenover de censuur omdat Peking ook nieuws verbiedt dat wel klopt, maar de regering onwelgevallig is. Zo worden op sites als Weibo aan de lopende band tweets verwijderd die over gevoelige politieke zaken gaan. Vaak stimuleert dit juist de achterdocht, vooral als het om pikante kwesties gaat.


Zo knalde afgelopen maand diep in de nacht op de rondweg van Peking een zwarte Ferrari tegen een muur. Het nieuws haalde de site van een staatskrant, maar de censuur verwijderde het al snel. Sindsdien speculeert half Peking wie de Ferrari bestuurde. Het moet iemand zijn geweest met hoge connecties, anders heb je de macht niet om een ongeluk van het internet te wissen, is de algemene opvatting.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden