Peking laat jurist Teng Biao vrij

De Chinese autoriteiten hebben de mensenrechtenadvocaat Teng Biao vrijgelaten en tegelijk een andere jurist, Li Fangping, opgepakt. Teng werd bijna twee maanden geleden ontvoerd door de staatsveiligheidsdienst, als onderdeel van een grote campagne van Peking om kopstukken van de Chinese hervormingsbeweging onschadelijk te maken.

HANS MOLEMAN

SHANGHAI - De regering besloot tot de campagne uit nervositeit over de volksopstanden in het Midden-Oosten. De preventieve actie heeft ertoe geleid dat tientallen juristen, kunstenaars, schrijvers en andere activisten onder huisarrest zijn geplaatst, gearresteerd of simpelweg 'verdwenen'.

Dit laatste overkwam Teng Biao, die lector is aan de Universiteit voor Politieke Wetenschappen en Recht in Peking. Teng, die vrijdagmiddag vrij kwam, werd drie jaar geleden, aan de vooravond van de Olympische Spelen in Peking, ook al ontvoerd door de geheime dienst. Zijn verdwijning duurde toen twee dagen, terwijl hij nu zeventig dagen werd vastgehouden. De Chinese regering verklaarde na de verdwijning van Teng dat Peking zijn burgers volgens de wet behandelt.

De vrijlating van Teng kwam na internationale druk, zowel vanuit Europa als de VS, op de Chinese autoriteiten. Volgens mensenrechtengroepen betekent zijn vrijlating echter niet dat de repressiecampagne afneemt. Tientallen critici van Peking blijven opgesloten, met als bekendste de kunstenaar Ai Weiwei.

De repressiecampagne toont dat het conservatieve, aan de veiligheidsdiensten verwante kamp in Peking sterk zijn stempel op het land drukt. Het meer hervormingsgezinde smaldeel hield zich de afgelopen maanden opvallend stil. Premier Wen Jiabao liet twee weken geleden voorzichtig weten dat China 'voorwaarden moet scheppen voor mensen om de waarheid te zeggen'.

Hij kreeg de afgelopen week steun van het Volksdagblad, de voornaamste krant van de partij. In een commentaar maakt het blad zich sterk voor meer vrijheid van meningsuiting, met opmerkingen als 'Het is onvermijdelijk dat verschillende waarden en ideeën, traditioneel en modern, buitenlands en Chinees, zullen botsen' en 'Zeven monden en acht tongen hoef je niet te vrezen, waar je echt bang van moet worden is als het helemaal stil wordt'. In de staatsmedia leeft van oudsher sympathie voor het hervormingsgezinde kamp.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden