Peking knijpt Chinese twitter af

Weibo, de Chinese variant van Twitter, krijgt extra controle van de censuur. Wie 'ongegrond geruchten' verspreid mag een maand niet twitteren of volgers verzamelen, zo werd dit weekeinde in Peking bekendgemaakt. De Chinese regering hoopt hiermee meer greep te krijgen op wat er online aan nieuws en meningen wordt geuit.

SHANGHAI - Weibo (wat in het Chinees microblog betekent) wordt in China aangeboden door de Pekingse internetbedrijven Sina en Tencent. De dienst is in amper twee jaar tijd razend populair geworden, met een kleine 200 miljoen gebruikers op een Chinese internetpopulatie van een half miljard. Westerse internetdiensten als Twitter, Facebook en Youtube worden sinds 2009 door de censuur geblokkeerd.

De potentie van de Chinese microbloggers werd deze zomer duidelijk bij een ernstig ongeluk met de nieuwe Chinese snelle trein en bij protesten tegen een chemische fabriek. Het nieuws kwam als eerste naar buiten via Weibo, gevolgd door ontelbare woedende commentaren op de autoriteiten. De officiële staatsmedia, die traditioneel de toon van het nieuws bepalen, hadden het nakijken.

De autoriteiten kwamen hierna snel in beweging. Peking wenst het internet kort aan de lijn te houden omdat het anders een bedreiging voor de autoritaire eenpartijstaat kan worden. Hoge functionarissen van de communistische partij bezochten de afgelopen weken de grote Chinese internetportalen en lazen management en personeel de les.

Zo meldde politbureaulid Zhou Yongkang, die op het hoogste niveau verantwoordelijk is voor openbare veiligheid, Tencent dat 'grotere zelfdiscipline' vereist is om ervoor te zorgen dat internet de 'sociale harmonie' bevordert. De partijsecretaris van de gemeente Peking, Liu Qi, maande de staf van Sina meer nieuwe technieken in te zetten om ongewenste tweets en blogs af te stoppen.

De eerste bloggers zijn inmiddels geschorst. Een van hen opperde dat het Chinese Rode Kruis winst maakt op de verkoop van bloed. Een ander beschuldigde iemand ervan dat hij zijn goede contacten bij de partij had gebruik om onder een aanklacht van moord op een jonge vrouw uit te komen.

Los van het afknijpen van Weibo zijn de Chinese autoriteiten ook bezig hun aanpak van dissidenten te verharden. De politie krijgt de wettelijke bevoegdheid lastige burgers tot zes maanden op te sluiten, zonder dat advocaten of familieleden hoeven te worden ingelicht, aldus de Chinese Legal Daily. Daarmee wordt een onwettige praktijk die al jaren bestaat geformaliseerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden