'Peking is te slap tegen Indonesië'

Chinese studenten hebben de afgelopen dagen in Peking geprotesteerd tegen de in hun ogen slappe reactie van de regering na de aanvallen op de Chinese minderheid in Indonesië....

TOINE BERBERS

Van onze correspondent

Toine Berbers

HONGKONG

De studentenleiders hebben vergunning aangevraagd voor een mars naar de Indonesische ambassade, waar ze komend weekeinde hun ongenoegen kenbaar willen maken. Zulke demonstraties zijn evenwel ondenkbaar.

De regering wil geen betogingen, omdat die kunnen uitlopen op massale protesten tegen de communistische partij. Na de in bloed gesmoorde acties voor democratie van 1989 zijn de autoriteiten vooral beducht voor studentenprotesten.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanvallen op de etnische Chinezen in Indonesië de afgelopen weken tot vier maal toe in steeds sterkere bewoordingen veroordeeld. Bovendien eist Peking dat de autoriteiten in Jakarta een diepgaand onderzoek instellen.

Maar deze protesten werden pas geuit nadat nieuwe onthullingen over georganiseerde kloppartijen op de Chinese minderheid een groeiende verontwaardiging hadden gewekt onder de bevolking. De Chinese regering mengt zich niet graag in 'de interne aangelegenheden van andere landen', uit vrees dat anderen dan het recht opeisen om zich met China's zaken te bemoeien.

De televisiebeelden waarin Chinese slachtoffers van plunderingen, brandstichtingen, verkrachtingen en slachtingen hun relaas doen hebben echter zo'n diepe indruk gemaakt, dat de protesterende studenten grote sympathie genieten onder de bevolking.

De Vrouwenfederatie heeft zich opgewonden over de verkrachting van meer dan 160 vrouwen van Chinese komaf. Voor het Indonesische ambassasadegebouw in Peking demonstreerden deze week kleine groepjes, die na verloop van tijd door de politie werden weggestuurd.

Maar de onvrede blijft groeien. Avondlijke discussies op de binnenplaatsen van de Beida-universiteit in Peking hebben de afgelopen dagen volgens ooggetuigen honderden deelnemers getrokken.

Studenten van de Qinghua-universiteit gingen zelfs even de straat op. Op beide universiteiten hangen zogeheten 'grote-karaktersaffiches' met kritiek op de houding van de regering.

De officiële Chinese media eisen dat de schuldigen worden gestraft. Op Internet wordt heel wat minder gematigde kritiek geuit. Het wemelt er van de websites waarin de acties tegen de Chinezen in Indonesië een jaloers komplot worden genoemd, georganiseerd uit hebzucht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden