Peking houdt zijn greep op Hongkong

Peking behoudt zijn greep op de gemeenteraad van Hongkong. De democratische partijen in de raad wonnen tijdens de verkiezingen die zondag zijn gehouden in de voormalige Britse kroonkolonie slechts 26 zetels, terwijl de pro-Peking kandidaten op 34 zetels uitkwamen....

Het Chinese staatspersbureau, Xinhua, prees de stembusgang, de enige vrije verkiezingen met meer partijen in heel China, als 'de meest democratische in de geschiedenis van Hongkong'. Het persbureau herinnerde er fijntjes aan dat de leden van de gemeenteraad 'vóór de terugkeer naar het moederland' in 1997 werden benoemd door de Britse autoriteiten.

De democratische oppositie reageerde teleurgesteld op de uitslag, die volgens haar de onrechtvaardigheid van het huidige kiesstelsel in Hongkong aantoont. Van de zestig raadszetels wordt de ene helft toegewezen door algemene verkiezingen en de andere helft door vertegenwoordigers van beroepsgroepen. Die laatsten zijn vooral afkomstig uit het zakenleven in Hongkong en zijn merendeels op de hand van de regering in Peking.

Peking had eerder dit jaar al gewaarschuwd dat directe verkiezingen voor alle raadszetels in Hongkong niet in 2007 zullen worden gehouden, maar veel later, in 2012 of misschien zelfs pas in 2027. De communistische machthebbers achten dit uitstel gewenst omwille van de stabiliteit en de geleidelijke ontwikkeling van democratie in China. Volgens critici wil Peking echter eenvoudig dat Hongkong afleert lastig te zijn, en in de pas gaat lopen met de rest van het land.

Eén nieuw gemeenteraadslid zal zich daar zeker niets van aantrekken. Onafhankelijk kandidaat 'Long Hair' Leung, een oudere hippie die zichzelf een marxist van de oude stempel noemt, heeft aangekondigd dat hij het Hongkongse bestuur voortdurend zal voorhouden hoe 'machteloos, zelfzuchtig en onwetend' het wel is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden