Peking hindert hulp aan familie blinde activist

De familie van de blinde activist Chen Guangcheng wordt nog steeds lastiggevallen door de Chinese autoriteiten. Terwijl de activist zelf in Peking op zijn paspoort wacht om in de Verenigde Staten te kunnen studeren, zijn twee advocaten van familieleden geïntimideerd.

VAN ONZE CORRESPONDENT HANS MOLEMAN

SHANGHAI - Een van de advocaten zag zijn werkvergunning geconfisqueerd toen hij een neef van Chen wilde verdedigen. De neef werd eind vorige maand aangehouden toen hij met een mes drie mannen te lijf ging die zijn huis waren binnengedrongen. De indringers waren leden van de knokploeg die namens de politie de familie van Chen in hun dorp in de provincie Shandong in de gaten houdt.

De tweede advocaat kreeg te horen dat hij zijn vergunning ook kwijt zou raken, als hij zich met de zaak bemoeide.

Advocaten in China worden de laatste jaren steeds korter gehouden door de staat. Ze moeten ieder jaar langs bij de autoriteiten om hun advocatenvergunning verlengd te krijgen en dienen sinds kort ook een eed van trouw aan de communistische partij af te leggen.

China kent enkele honderden kritische advocaten, die zich inzetten voor burgers die in problemen komen met het gezag.

Volgens de blinde activist zijn de lokale autoriteiten in Shandong 'als gekken' bezig om zijn familie het leven zuur te maken. Hij maakt zich vooral zorgen om zijn neef, die nu vast zit op verdenking van 'moord met voorbedachte rade'. Volgens Chen probeerde hij alleen maar de indringers uit zijn huis te verjagen, waarbij de drie mannen lichte verwondingen opliepen.

Knokploeg

Het intimiderende optreden van de knokploeg tegen de familie is een vervolg op het illegale huisarrest dat Chen de afgelopen anderhalf jaar werd opgelegd.

Het komt in China vaak voor dat het lokale gezag naar maffia-achtige methoden grijpt om lastige burgers onder de duim te houden, aldus een jurist in Shanghai die anoniem wil blijven. De praktijken worden meestal door de hogere autoriteiten door de vingers gezien, omdat Peking ze nuttig acht om de 'sociale stabiliteit' te bewaren.

De centrale regering zei na de geruchtmakende ontsnapping van Chen Guangcheng uit zijn huisarrest naar de Amerikaanse ambassade in Peking dat ze niet op de hoogte was van het illegale gedrag van de overheid in Chens dorp in Shandong. 'Die verklaring is onwaarachtig', meent de jurist in Shanghai. 'De centrale regering weet dat het gebeurt, maar ze kiest ervoor de andere kant op te kijken.'

Chen Guangchen zei eerder deze week dat hij de toezegging had gekregen van vertegenwoordigers van de centrale regering dat zijn klachten over de intimidatie van zijn familie zullen worden onderzocht. De activist verwacht dat hij binnenkort het hem toegezegde paspoort krijgt, dat hem in staat moet stellen het land te verlaten.

Chen wil met zijn vrouw en twee jonge kinderen naar New York afreizen. Daar wacht hem een studiebeurs en huisvesting, het resultaat van dagen koortsachtig onderhandelen tussen de Chinese en Amerikaanse regering.

Peking wilde niet dat het vertrek van de 40-jarige dissident als een asielvlucht zou worden aangemerkt, waarna het compromis van een 'studieverblijf' werd gevonden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden