Peking heeft het niet zo op 'het bamboe en de wind'

SHANGHAI - Tantra staat bekend om zijn prikkelende ontspanningsoefeningen, maar de Chinese autoriteiten vertrouwen het niet. In een land waar geestelijke bewegingen nauwlettend in de gaten worden gehouden en de Falun Gong verboden is, ligt ook erotische meditatie niet lekker.


In de zuid-Chinese metropool Shenzhen hebben de autoriteiten al ingegrepen. Enkele centra die tantralessen aanboden zijn gesloten, na een indringende reportage in de Yangcheng Evening News. Die had een verslaggever op pad gestuurd om undercover aan een tantraklasje mee te doen.


Haar verslag van oefeningen als 'het bamboe en de wind' veroorzaakte veel opwinding. 'De mannen spelen dat ze het bamboe zijn, terwijl de vrouwen de wind zijn. De vrouwen moeten zachtjes tegen het lichaam van de man blazen, beginnend bij de tenen. Je krijgt er de kriebels van, je schaamt je, maar het is wel zeer erotisch', zo rapporteerde de staatskrant.


Volgens Wang Fei, de directeur van het speciale overheidsbureau dat in Shenzhen belast is met de bestrijding van onwelgevallige cultorganisaties, bevorderen tantralessen gedrag dat een gevaar is voor de openbare orde. 'Als ze door zouden gaan, wordt het uiteindelijk een cult', verklaarde hij tegen de centrale staatskrant Global Times uit Peking.


De belangstelling voor tantralessen komt volgens deskundigen die door de krant zijn geraadpleegd vooral door 'de druk van het moderne leven', die vele witte boorden ertoe brengt op zoek te gaan naar geestelijke verlichting. 'Veel mensen staan op het werk en thuis onder grote druk. Ze moeten die spanning kwijt, en dan zijn zulke meditatieklassen interessant en opwindend'.


Tot de slachtoffers van de politiecampagne behoort Qin Mingyuan, een New Age-achtige guru die zichzelf aanprees als spirituele gids voor 'warme, vrije liefde'. Toen de politie eerder dit jaar zijn meditatiecentrum in een dorpje in de bergen bij Shenzhen binnenviel, nam ze computers met foto's van naakte vrouwen in beslag. Qin wordt er nu van beschuldigd dat hij bandeloosheid bevorderde.


Seks is in China nog steeds een moeilijk onderwerp, ondanks het feit dat het land een omvangrijke seksindustrie heeft die vaak door de staat wordt gedoogd. Wat de tantrameditatie betreft, lijken de autoriteiten zich vooral zorgen te maken over hypnosesessies, die onderdeel van de cursus kunnen vormen. Het idee dat onduidelijke guru's zomaar macht over mensen kunnen krijgen, staat ze totaal niet aan.


Die macht is het monopolie van de communistische partij, zo redeneert Peking.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden