Peking eist 'goed nieuws' na treindrama

Het ongeluk met twee snelle treinen dat op 23 juli het leven kostte aan 40 mensen aan de Chinese oostkust, heeft zodanig felle kritiek opgeleverd, dat Peking de staatsmedia heeft opgedragen de toon te matigen. De media zouden zich moeten concentreren op positieve verhalen.

Beeld ap

Het decreet, dat vrijdag werd uitgevaardigd, heeft de kritiek echter niet verminderd. Daarbij speelt het Chinese internet een cruciale rol. Op sites als Weibo, een Chinese variant van Twitter, worden harde woorden gesproken die veel weerklank vinden.

Donderstorm
'Als een land zo corrupt is dat een blikseminslag treinen kan laten verongelukken, dan is niemand zijn leven zeker', schreef iemand op Weibo. 'Het China van vandaag lijkt op een trein die door een donderstorm racet - we zijn allemaal passagiers'.

Bij rampen is het in China gebruikelijk dat de autoriteiten de berichtgeving controleren, ondermeer door het uitvaardigen van een oekaze door de centrale regering aan alle media. Daarin staat dat ze geen eigen mensen op het rampgebied mogen afsturen, maar zich moeten beperken tot het centrale persagentschap Xinhua (Nieuw China).

Dat gebeurde ook daags na de treinramp van 23 juli. Maar het staatspersbureau hield zich daarbij niet aan de stilzwijgende afspraak om zelf geen kritische kopij af te scheiden. Op 26 juli kwam Xinhua met harde vragen over de toedracht van het ongeval; het eerste grote ongeluk met het snelle treinennetwerk waarop China zo trots op is.

Herdenkingsbijeenkomst
Die ongehoorzaamheid bracht andere staatsmedia ertoe ook vragen te blijven stellen. Daarbij speelt volgens onderzoeker Qian Gang van het China Media Project van de Universiteit van Hongkong een belangrijke rol dat premier Wen Jiabao vorige week naar de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers kwam.

Wen geldt als een van de hervormers in de Chinese top. Zijn bezoek maakte het mogelijk dat het Volksdagblad, de toonaangevende partijkrant, uitgebreid berichtte over zijn gesprekken met nabestaanden. Allerlei kranten grepen het bezoek aan om hun voorpagina in te ruimen voor verdriet en de woede van de nabestaanden.

De Chinese publieke opinie vertrouwt de officiële berichtgeving niet bij rampen en calamiteiten. Vanwege sociale media als Weibo is het voor de censuur steeds lastiger om de publieke opinie te controleren. De eerste berichten over het treinongeluk stonden al op Weibo ruim voordat staatsbureau Xinhua het eerste officiële bericht verspreidde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden