Peking duldde geen 'vijand' bij Van Aartsen

'Als je als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering op bezoek wil bij de Chinese regering, moet je niet gaan praten met degenen die haar bestrijden.' Met deze woorden van een leider van de commissie die de beweging Falun Gong bestrijdt, heeft China voor het eerst inhoudelijk gereageerd op het afblazen...

In een gesprek met de Volkskrant zegt Li Anping, adjunct-voorzitter en dagelijks leider van de Chinese Bond tegen het Bijgeloof, dat geen enkel land zou toestaan wat Van Aartsen had gewild: zowel met de regering praten als met haar vijand. 'Als een Chinese leider de Verenigde Staten bezoekt', aldus Li, 'zou hij daar dan mogen praten met de leiders van het Kwaad?' In het kader van een bezoek van minister Van Aartsen aan China en Hongkong zou de Nederlandse ambassadeur voor de mensenrechten begin deze week in Hongkong hebben gesproken met vertegenwoordigers van Falun Gong. Na druk van Peking om dat onderhoud te schrappen, schrapte Van Aartsen de hele reis. De enige reactie van Chinese zijde tot nu toe was, dat dat gebeurd was uit tijdgebrek.

De Bond tegen het Bijgeloof coördineert de strijd tegen Falun Gong, ook buiten China, immers, aldus Li, 'de hele wereld moet de waarheid weten'. China wil meedoen aan een mondiale strijd tegen de sekten. Ook de VS, Japan en Europa zijn hard opgetreden tegen 'boze sekten', zegt de Bond, en moeten dus niet met twee maten meten.

De in New York wonende leider van Falun Gong, Li Hongzhi, wordt volgens de Bond gebruikt door 'anti-Chinese krachten' die de mensenrechtensituatie als voorwendsel gebruiken om China aan te vallen, 'omdat men een machtig communistisch China niet kan velen'.

Wie zitten er in die samenzwering? Minister Van Aartsen soms ook? Li Anping: 'Dat denk ik niet. Ik zeg ook niet dat de hele VS de Falun Gong steunen. Maar als hij een Amerikaanse verblijfsvergunning kan krijgen en als hij ondanks ons verzoek aan Washington niet wordt uitgeleverd, dan betekent dat dat hij wel degelijk steun heeft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.