Update

Peking: Chen kan studievisum aanvragen

Peking heeft vandaag bekendgemaakt dat de blinde activist Chen Guangcheng een aanvraag kan indienen om in het buitenland te studeren. Hiermee komt misschien een einde aan de diplomatieke crisis die de relatie tussen China en de Verenigde Staten de afgelopen dagen verzuurt.

Aanhangers van Chen dragen zijn beeltenis mee. Beeld AP
Aanhangers van Chen dragen zijn beeltenis mee.Beeld AP

De aankondiging van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken komt na een dramatische oproep van Chen, die over de telefoon aan het Amerikaanse Congres vroeg om Hillary Clinton te zien, en zei dat hij naar de Verenigde Staten wilde vertrekken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag bij monde van woordvoerder Liu Weimin: 'Chen Guangcheng wordt momenteel behandeld in het ziekenhuis. (..) Als hij in het buitenland wil studeren, kan hij via de normale wegen van de relevante departementen en volgens de wet, een aanvraag indienen, net zoals elke andere Chinees.'

De diplomatieke crisis ontstond vorige week, toen Chen aan zijn huisarrest ontsnapte en asiel zocht in de Amerikaanse ambassade. Die verliet hij afgelopen woensdag 'uit eigen wil', nadat hij van de Chinese regering garanties had gekregen dat hij en zijn familie goed behandeld zouden worden. De activist werd naar een ziekenhuis gebracht om voor een gebroken voet behandeld te worden, maar veranderde enkele uren later van gedachten.

In elkaar geslagen
'Mijn situatie is hier niet goed', zei hij tegen verslaggevers van persbureau Reuters. 'Ik heb zojuist ontdekt dat vrienden die me op wilden komen zoeken, in elkaar zijn geslagen.'

'Het is ook niet meer gelukt om nog Amerikaanse diplomaten te ontmoeten. Ze zijn wel naar het ziekenhuis gekomen, maar mochten me niet zien.

De zaak werpt een grote schaduw over het bezoek van Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, die in Peking is om de band tussen beide grootmachten aan te trekken. Ze zei vandaag tegen president Hu Jintao dat de relatie met China beter is dan ooit, maar Peking heeft openlijk zijn onvrede geuit over de Amerikaanse bemoeienis met 'interne kwesties'.

In zijn telefoongesprek met het Amerikaanse Congres zei Chen gisteren dat dorpelingen die hem wilden helpen 'terug werden gepakt' en hij maakte zich zorgen over de veiligheid van zijn moeder en broers. 'Ze hebben zeven videocamera's opgehangen in mijn huis', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden