'Peking' bereikt doorbraak seksuele rechten

Op de vierde Wereldvrouwenconferentie in Peking is zondagavond laat een belangrijke stap gezet voor verbetering van de seksuele rechten van vrouwen....

AP; REUTER; AFP

AP, Reuter, AFP

PEKING

Het akkoord, dat naar verwachting door de plenaire vergadering deze week zal worden geaccepteerd, kwam volkomen onverwacht. Bezwaar is er alleen van de kant van Sudan, Jemen en de Europese Unie. De eerste twee landen, omdat zij zich distanciëren van gelijke seksuele rechten tussen mannen en vrouwen. De Europese Unie omdat die het predikaat 'seksuele rechten' er expliciet opgeplakt wil zien.

'Als er iets is dat duidt op een verandering in de wereld, dan is het dit resultaat wel', zei Joan Dunlop, de voorzitter van de internationale Women's Health Coalition, die actie voert voor verbetering van seksuele rechten van vrouwen.

In de tekst staat letterlijk: 'De mensenrechten van vrouwen omvatten ook het recht controle te hebben en vrijelijk te kunnen beslissen over zaken aangaande haar seksualiteit, inclusief reproduktieve en seksuele gezondheid, zonder dwang, discriminatie en geweld. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen inzake seksuele relaties en voortplanting, vereist wederzijds respect, instemming en gedeelde verantwoordelijkheid voor seksueel gedrag en de gevolgen daarvan.'

Nagenoeg overeenstemming werd gisteravond ook bereikt over twee andere hete hangijzers: het voorstel regeringen te verzoeken wetgeving aan te passen volgens welke vrouwen worden bestraft voor het plegen van illegale abortus, en de verantwoordelijkheid van ouders hun kinderen toegang te geven tot seksuele voorlichting en voorbehoedmiddelen.

De doorbraak kwam des te onverwachter, omdat het afgelopen weekeinde een knallende ruzie uitbrak tussen het Vaticaan en de Europese Unie. Het Vaticaan verweet de EU het huwelijk te ondermijnen, de rechten van de ouders aan te tasten, het moederschap te degraderen en religies in een negatief daglicht te plaatsen.

EU-woordvoerder Christina Alberdi uit Spanje noemde de beschuldigingen onjuist en zei niet te zullen buigen voor het Vaticaan. De directe aanleiding voor de ruzie was de discussie over 'seksuele rechten', een twist die dreigde te ontaarden in de oude tegenstelling tussen het westerse individualisme en het religieuze familiedenken.

De EU wilde in Peking voor elkaar zien te krijgen dat de Verenigde Naties voortaan spreken over seksuele rechten. Tot nu toe werd alleen gesproken over 'reproduktieve rechten', een term die in Caïro werd aanvaard en die vrouwen en mannen de vrijheid geven zelf te bepalen wanneer en hoeveel kinderen zij wensen. De nu overeengekomen tekst, handelt over zowel seksuele als reproduktieve rechten.

De aanvaring dreigde, aldus ingewijden, een forse rem te zetten op de voortgang van de onderhandelingen over de slotverklaring. 'We zijn nog heel ver van een akkoord', zei de Egyptische Merwat Tallawy, die de onderhandelingen leidde, vlak voordat het overleg gisteravond werd voortgezet. De 182 regeringsdelegaties hebben over de helft van het Platform for Action overeenstemming bereikt.

De toon van het Vaticaan was tot zaterdag opvallend gematigd geweest. De Heilige Stoel bezwoer eerder geen monsterverbond te zullen aangaan met de fundamentalistische landen en niet te zullen tornen aan teksten over vrouwenrechten die op de Bevolkingsconferentie in Caïro en de Mensenrechtenconferentie in Wenen zijn aanvaard.

Een poging van Benin om de verklaring van de Sociale Top in Kopenhagen als uitgangspunt te nemen, kreeg geen steun van het Vaticaan. Benin had met deze actie de verdergaande verklaringen van Caïro en Wenen willen uitschakelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden