Pekinezen zwiepen in geraffineerde bungee

Met riemen worden de drie ongelukkigen vastgesjord in een metalen kooi. De camera die op een van de buizen is gemonteerd, zal hun doodsangst vastleggen....

Voor iets meer dan dertig gulden, verzekering inbegrepen, zullen ze straks als een kanonskogel vijftig meter omhoog worden geschoten, daarna bijna te pletter vallen en dan nog een tijdje navibreren. Die foltering vindt niet plaats in de vrije natuur, maar in de drukste winkelstraat van Peking, vlak voor de glazen gevel van een postmoderne sportwinkel en schuin tegenover een eeuwenoude katholieke kerk.

De nieuwste attractie voor de Chinese middenklasse staat in de oude straat Wangfujing. Het eerste stuk is maandag heropend: een brede voetgangerspromenade tussen glitterende gevels. In het tweede stuk mogen bussen en taxi's komen. Deze maand raakte het verkeer volkomen verstopt, want de buschauffeurs en hun passagiers konden geen genoeg krijgen van de proeven met de zwiepende bungee. De autoriteiten wisten het goed gemaakt: tijdens de spitsuren sneden ze de stroom van de installatie af.

De klassieke bungee is een éénpersoonsspringelastiek. Daarvan hangt er al een in een Pekinees park. De bungee van Wangfujing is geraffineerder. Hij begint niet met een val, maar met een schot. Tussen twee stalen torens hangt een gondel aan dikke elastieken. Deze zitten vast aan staalkabels die via katrollen worden ingenomen.

De gondel staat nu met een pin vastgeklonken aan een platform. Computergestuurd spannen de kabels het elastiek strak, tot ze niet meer verder kunnen. Alles is klaar voor de executie. Voor de slachtoffers klinkt een applaus op. Dan wordt de pin losgetrokken. Onder massale oh's en ah's zwiepen de veroordeelden de lucht in.

'Ik heb er zelf bij de proeven ook in gezeten', zegt Peter Watt, directeur van het Nieuw-Zeelandse bedrijf dat voor 300 duizend dollar het apparaat heeft gebouwd. 'Quite exciting, al is het niet mijn meest geliefde tijdspassering. Voor de veiligheid zat ik tussen de zandzakken. Wil je het ook eens proberen?' Over mijn lijk.

Watt heeft dit soort bungees al geïnstalleerd op vier plaatsen in Nieuw-Zeeland en op het strand van de Britse stad Blackpool. Hij staat in voor de veiligheid: 'Na vierhonderd jumps worden de koorden vervangen. Dat geeft een veiligheidsmarge van driehonderd.'

Tegen dit vermaak is zowaar enig verzet gerezen. Het mondaine apparaat zou vloeken met het grote grijze kerkgebouw aan de overkant, dat 345 jaar geleden is gebouwd door de jezuïeten en nu gebruikt wordt door de regime-getrouwe patriottische katholieke kerk. Ook zouden de capriolen van de kooi de aandacht van de voorbijgangers afleiden van het verkeer.

Watt wuift de bezwaren weg. Belangrijker vindt hij de prachtige omzetten, waardoor het apparaat zichzelf snel terugverdient, 'want er gaan drie mensen tegelijk in, en er wordt ook 's avonds gezwiept'. Op dat moment vliegen tussen sporthuis en kerk opnieuw drie doodsverachters de lucht in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden