Pekinezen moeten wc voortaan zuinig spoelen

China heeft dorst. Toch wordt van het weinige water veel verspild. Peking en de provincie Shandong hebben daartegen een revolutionaire maatregel genomen....

Rivieren in Noord-China drogen uit, woestijnen rukken op, meren raken leeg, grondwater zakt steeds dieper. De oorzaak daarvan ligt niet alleen bij het droge weer, maar vooral ook bij de mens, die de bodem verwoest en veel water vermorst in landbouw, industrie, lekke waterleidingen en het huishouden.

Tweederde van China's zeshonderd grote steden hebben een watertekort. Niettemin gebruikt de gemiddelde Chinees twee keer zo veel water als de gemiddelde Europeaan. In afwachting van een milieusanering en andere grondige maatregelen is hier en daar het water op rantsoen gesteld, het tarief verhoogd, misbruik strafbaar gesteld en autowassen verboden of beperkt.

In sommige gevallen worden grote verspillers in landbouw en industrie al aangepakt. Peking gaat de autowasserettes zwaar beboeten als ze geen installaties aanbrengen voor het besparen en hergebruiken van water. En net als de oostelijke kustprovincie Shandong heeft Peking besloten de wc's aan te pakken.

In Jinan, de hoofdstad van Shandong, gebruiken twee van elke drie gezinnen te veel water bij het doorspoelen van het toilet. Dat schijnt een landelijk gemiddelde te zijn. 'Te veel' is berekend op meer dan negen liter per keer. Dagelijks kolkt in China's toiletten 14,4 miljoen ton water weg, even veel als de productie van 144 middelgrote leidingwaterbedrijven.

Om deze zinloze overconsumptie terug te dringen, heeft de centrale regering de bestuurders van alle steden en provincies op het hart gebonden slechts stortbakken met een inhoud van maximaal negen liter toe te staan. Shandong en Peking zijn de eerste die op dit dringende verzoek zijn ingegaan.

In Peking worden bedrijven en personen die te grote stortbakken verkopen of installeren, gestraft met een boete van 15 tot 45 gulden, een fors bedrag gezien het inkomen van de gemiddelde Pekinees. Het enige probleem is, zoals met alle wetten en regels in China, het toezicht op de naleving. Misschien moet de partij daarvoor te rade gaan bij haar eigen verleden. Zoals de Rode Wachters destijds Mao's Culturele Revolutie uitdroegen, zo kunnen vliegende wc-brigades zorgen voor het welslagen van de waterrevolutie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden