Peiling: zo negatief zijn Europeanen niet over een migratiestop

In heel Europa gingen burgers afgelopen weken de straat op om tegen Trumps inreisverbod te demonstreren. Toch zou het Europese volk helemaal niet zo negatief staan tegenover het idee van de Amerikaanse president. Integendeel: volgens een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de prominente Britse denktank Chatham House is een meerderheid van de Europeanen voor een soortgelijke immigratiestop.

Vluchtelingen bij het tentenkamp in Heumensoord.Beeld anp

Middels een representatieve, aselecte steekproef werd aan ruim tienduizend mensen uit tien Europese landen gevraagd of ze het eens zijn met de stelling dat alle migratie uit overwegend islamitische landen moet worden gestopt. Gemiddeld 55 procent van de respondenten was het daarmee eens, aldus de onderzoekers van Chatham House, met uitschieters in Polen (71 procent) en Oostenrijk (65 procent). Alleen in het Verenigd Koninkrijk en Spanje haalt de stelling net geen meerderheid.

De peiling van Chatham House laat zich lastig vergelijken met andere onderzoeken naar opvattingen over migratie, omdat de vraagstelling meestal minder direct is. Het dichtst in de buurt komt de Eurobarometer, die vorig jaar peilde dat 56 procent van de EU-inwoners negatief is over immigratie van mensen van buiten de EU. Naar moslimlanden werd niet specifiek gevraagd.

Nederland werd in het onderzoek van Chatham House niet meegenomen, maar bij de Belgen scoorde de immigratiestop hoog: bijna tweederde van hen reageerde positief op de stelling. 'Dat zal in Nederland niet anders zijn', twitterde Geert Wilders.

De bewering van Wilders gaat niet op als de laatste peiling van Maurice de Hond erbij wordt gepakt. Vorige week vroeg hij naar aanleiding van Trumps immigratiestop voor zeven moslimlanden aan zijn panel: 'Wilt u dat een dergelijke immigratiestop ook in Nederland wordt afgekondigd?' 32 procent beantwoordde die vraag met 'ja'.

De opiniepeilingen van De Hond zijn onder experts niet onomstreden. Betrouwbaarder wordt het Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) geacht. Respondenten werd een half jaar geleden gevraagd naar hun mening over vluchtelingen. Ruim de helft van de ondervraagden, 56 procent, zei niet te willen dat er in Nederland nog meer vluchtelingen worden opgenomen. Maar die waren niet allemaal voor het sluiten van de grenzen: dat wilde maar 24 procent.

In de vraagstelling werd de religie van een migrant buiten beschouwing gelaten, de antwoorden laten zich dus slecht vergelijken met die op de vraag uit het Britse onderzoek. Dat het SCP andere termen gebruikt, zij hebben het over 'vluchtelingen', Chatham House over 'migratie', kan ook van invloed zijn geweest op de resultaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden