Update

Peiling: Tegenstanders missie Afghanistan op winst

AMSTERDAM - Partijen die zich uitspreken tegen een nieuwe missie in Afghanistan, doen het goed bij de kiezer. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat tegenstanders als PvdA, SP en PVV er zetels bij krijgen. Regeringspartijen VVD en CDA leveren juist zetels in.

ANP
Premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal geven vrijdag in perscentrum Nieuwspoort een toelichting op het besluit van het kabinet om een trainingsmissie naar het noorden van Afghanistan te sturen. Beeld anp
Premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal geven vrijdag in perscentrum Nieuwspoort een toelichting op het besluit van het kabinet om een trainingsmissie naar het noorden van Afghanistan te sturen.Beeld anp

Vrijdag kwam het kabinet met een voorstel voor een trainingsmissie in het noorden van Afghanistan. Bij de peiling op zaterdag kreeg tegenstander PvdA er twee Kamerzetels bij, waardoor de sociaaldemocraten op 21 komen, nog altijd een verlies vergeleken met de dertig zetels in de Tweede Kamer.

De PVV komt door een winst van een zetel op 28, vier meer dan nu in de Kamer. Ook de SP krijgt er een bij en komt op negentien (vijftien in de Tweede Kamer).

VVD en CDA leveren ieder een zetel in vergeleken met de vorige peiling. De VVD staat dan op 33, nog altijd twee meer dan de huidige fractie, en het CDA op zeventien, vier minder dan bij de laatste verkiezingen.

GroenLinks en D66 verliezen ook elk een zetel. GroenLinks komt op elf en D66 op twaalf. Beide partijen hebben tien zetels in de Tweede Kamer. GroenLinks en D66 willen pas later een standpunt innemen over het voorstel van het kabinet, maar riepen de regering vorig jaar wel op een civiele politietrainingsmissie te onderzoeken.

Bevolking tegen
De Hond peilde verder dat de weerstand onder de bevolking tegen een missie is gestegen. Donderdag keerde zich nog 58 procent van de ondervraagden tegen de toen al deels uitgelekte plannen, na het kabinetsbesluit is dit gestegen tot 70 procent. Bijna een kwart (24 procent) steunt een nieuw Nederlands optreden in Afghanistan.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden