Peiling: PvdA en CDA in nek-aan-nekrace

De Europese verkiezingen worden een nek-aan-nekrace tussen CDA en PvdA. Beide partijen zouden op 5 zetels uitkomen.

Van onze verslaggever Bart Dirks

De PVV maakt volgens TNS Nipo kans op vier zetels, twee meer dan in de peiling begin mei. Die winst gaat ten kost van de VVD, die juist van 4 naar 2 zakt.

Ook winst is er voor het pro-Europese D66, dat in de peiling stijgt van 1 naar 3 zetels. GroenLinks, ChristenUnie/SGP en SP blijven elk op 2 zetels staan. De Partij voor de Dieren zou geen zetel halen.

De PVV dankt de inhaalslag aan de naar verwachting hogere opkomst dan waar eerder rekening mee werd gehouden. 40 tot 41 procent van de kiesgerechtigden zou donderdag gaan stemmen. Dat is iets meer dan in 2005 (39 procent), maar minder dan bij het referendum voor de Europese grondwet in 2005 (ruim 60 procent).

Momenteel hebben CDA en PvdA elk 7 zetels in het Europees Parlement. De VVD heeft nu 4 europarlementariërs, gevolgd door ChristenUnie/SPG (2), Europa Transparant (2), SP (2), GroenLinks (2) en D66 (1).

Het europarlement telt momenteel 785 leden, waarvan 27 zetels voor Nederland. Dat worden er na de komende verkiezingen 25 van de 736 zetels. Als het Verdrag van Lissabon wordt aangenomen, krijgt Nederland er weer een 26ste lid bij.

Stemmen kan donderdag van 7.30 uur 's ochtends tot 21 uur in de avond. De stemcomputers zijn verruild voor het rode potlood.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden