Peiling Maurice de Hond: 50Plus groter dan CDA

Het consumentenvertrouwen onder ouderen ligt lager dan ooit. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond. Verder blijft 50Plus, de partij van Henk Krol, maar zetels winnen. In de wekelijkse peiling van De Hond komt de partij nu uit op 17 zetels, tegen 15 voor het CDA.

Beeld Thinkstock

De Hond koppelde het consumentenvertrouwen aan leeftijd en aan politieke voorkeur. Dan blijkt dat bij Nederlanders tussen de 18 en 30 het consumentenvertrouwen op -23 ligt. Bij de groep mensen boven de 50 ligt het vertrouwen nog een stuk lager, op -57. Dat is een laagterecord. De verschillen tussen jong en oud zijn de afgelopen jaren toegenomen, aldus De Hond.

Ouderenbond ANBO legt de schuld bij de huidige regering en haar voorgangers. Die hebben niets gedaan met een rapport over het ouderenbeleid uit 2005, waarin onderzoekers tientallen aanbevelingen deden. Bovendien wil de ANBO dat het kabinet duidelijk maakt wat de gevolgen van het beleid voor ouderen zijn. 'Veel ouderen zijn het overzicht kwijt. Dat zorgt voor onrust', aldus de ouderenbond.

Gekoppeld aan de politieke voorkeur, blijkt dat kiezers van de PVV, van de SP en van 50PLUS het minste vertrouwen in de economie hebben. PVV'ers halen -71, bij SP en 50PLUS ligt het rond de -65. Bij kiezers van VVD en CDA ligt het vertrouwen tussen de -30 en -35. D66'ers halen -15.

Kiezers van PVV, 50PLUS en SP verwachten ook veel meer dan bijvoorbeeld VVD'ers of D66'ers dat hun eigen financiële situatie het komende jaar 'duidelijk slechter' zal worden.

Zetels
Bij de vorige peiling van Maurice de Hond stonden 50Plus en het CDA nog gelijk met allebei 16 zetels. 50PLUS stijgt nu een zetel is daarmee de vijfde partij van het land. Verder zijn er weinig verschuivingen, aldus De Hond. In de Kamer heeft 50PLUS in werkelijkheid 2 zetels. De VVD staat in de peiling op 24 (41 in de Kamer), de PVV op 22 (15 in de Kamer) en PvdA en SP op 21. De PvdA heeft in werkelijkheid 38 zetels, de SP 15.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden