Update

Peiling: laagste score ooit voor grootste partijen Griekenland

De electorale steun voor de regeringspartijen in Griekenland heeft volgens een vandaag gepubliceerde opiniepeiling vrijwel opgehouden te bestaan. De voorheen grootste partijen van het land hebben in de peiling hun laagste score ooit bereikt.

ANP/Redactie
Aanhangers van de socialistische partij Pasok. Archief © EPA Beeld
Aanhangers van de socialistische partij Pasok. Archief © EPA

De conservatieve Nieuwe Democratie (ND) heeft nog 19,4 procent van de ondervraagden achter zich en de socialistische Pasok nog slechts 13,1 procent.

De twee zijn bittere rivalen die als gevolg van de schuldencrisis een monsterverbond sloten. Ze vormden in november een regering van nationale eenheid om geldschieters tevreden en het land binnen de eurozone te houden. In oktober 2009 won de Pasok nog bijna 44 procent en de ND ruim 33 procent van de stemmen. Er staan nieuwe verkiezingen op het programma in april.

Directeur Takis Theodorikakos van de opiniepeiler, het instituut voor verkiezingsonderzoek GPO, beklemtoonde dat de twee in 1974 opgerichte partijen nog nooit zo'n geringe aanhang hebben gekend. Zijn peiling was de eerste sinds het door de twee partijen gedomineerde parlement 12 februari instemde met een nieuwe serie draconische bezuinigingen. Die worden geëist door de instituten die onder meer met miljardenhulp de gevolgen van de enorme Griekse staatsschuld zonder dramatische faillissementen trachten te bezweren: de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank.

Extreemlinks doet het relatief goed in de peilingen want de kleine linkse partijen overvleugelen nu de Pasok. De Communistische Partij, Democratisch Links en de Coalitie van Radicaal Links (Syriza) behalen elk in peilingen percentages variërend van 8 tot 18 procent.

Vannacht beloofden de eurolanden Athene 130 miljard euro aan extra leningen en onder meer het vooruitzicht op kwijtschelding van driekwart van de schulden van de banken in ruil voor nieuwe maatregelen. Het Griekse parement buigt zich voor 15 maart over het akkoord, zei de partijloze premier Lukas Papademos. Nog 43 procent van de ondervraagden steunt hem, tegenover 70 procent in november. Hij beklemtoonde dat er pas over een verkiezingsdatum kan worden gesproken, als het parlement heeft ingestemd met het akkoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden