Peiling geeft PvdA en SP toch minder winst

De positie van PvdA en SP en daarmee die van een linkse meerderheid lijkt minder stevig dan zij zich aanvankelijk liet aanzien, zo blijkt uit een peiling zondag in opdracht van de NOS....

ANP

De kandidaatstelling van Mark Rutte als lijsttrekker voor de VVDversterkt de positie van de liberalen. Terwijl Van Aartsen vorige week eengemiddeld waarderingscijfer van 3.9 scoorde, haalt Rutte nu een 5. Dat is drietiende minder dan Wouter Bos.

De uitslag van deze recentste peiling verschilt weinig van die van deafgelopen week (inclusief de gemeenteraadsverkiezingen) en eerderepeilingen van De Hond. Zij wijkt echter fors af van de uitslag van dePolitieke Barometer van bureau Interview-NSS van vrijdag. Volgens deBarometer zou de PvdA stijgen naar 60 zetels. In de uitslag van zondagkrijgen de sociaal-democraten 52 zetels.

De forse stijging van PvdA plus SP is vooral te danken aan de sterkedaling van het CDA. Met name CDA-kiezers bij de verkiezingen van 2003 meteen laag inkomen zijn overgestapt naar PvdA en SP (30 procent). De helftvan de CDA-kiezers uit 2003 met een modaal inkomen of lager stemt nu nogCDA.

Ongeveer tweederde van de PvdA-kiezers wil een linkse coalitie en eenkwart kiest voor een combinatie met CDA of VVD.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden