Peiling De Hond: Weekers had moeten opstappen

De meeste Nederlanders vinden dat staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) op had moeten stappen omdat hij de fraude met toeslagen slecht zou hebben aangepakt. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 61 procent van de kiezers voor een motie van wantrouwen tegen de bewindsman zou hebben gestemd.

Weekers na afloop van het debat over de Bulgaarse fraude met belastingtoeslagen. Beeld ANP
Weekers na afloop van het debat over de Bulgaarse fraude met belastingtoeslagen.Beeld ANP

Onder de kiezers van de VVD, de partij van Weekers, heeft bijna de helft (47 procent) het vertrouwen in de staatssecretaris verloren, blijkt uit de peiling die De Hond zondag publiceerde. De motie van wantrouwen die een aantal oppositiepartijen woensdagochtend indiende, behaalde geen meerderheid in de Tweede Kamer.

De Hond stelt vast dat de toeslagenfraude en de discussie rond de strafbaarheid van illegaliteit, de mening van kiezers niet beïnvloeden. Sinds begin april zijn er nauwelijks verschuivingen in het aantal gepeilde zetels in de Kamer. Volgens De Hond komt dat doordat regeringspartijen VVD en PvdA al veel zetels zijn kwijtgeraakt en er een kern van kiezers is overgebleven.

In de peiling van deze week verliest de VVD een zetel. De liberalen komen daarmee op 23 zetels in de Kamer,18 minder dan in werkelijkheid. De zetel gaat naar de SP. De socialisten stijgen naar 22, zeven meer dan bij de laatste verkiezingen. De PVV blijft in de peiling van De Hond de grootste partij met 27 zetels, een winst van 12 vergeleken met de Tweede Kamer.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden