Peiling: CDA loopt uit op PvdA, SP op 28 zetels

De voorsprong van het CDA op de PvdA is in de wekelijkse peiling van TNS NIPO en RTL Nieuws opgelopen van vier naar zes zetels....

ANP

Dat is nog slechts zes zetels minder dan de PvdA, die in de peiling een zetel verliest en op 34 komt, en zes zetels meer dan de VVD. De liberalen, die bij de vorige verkiezingen nog 28 zetels haalden, vallen terug van 24 naar 22 zetels.

Het CDA is de grootste partij met 40 zetels, eentje meer dan in de vorige peiling. Opvallend is dat de beide koplopers, PvdA en CDA, samen geen meerderheid in de Kamer meer zouden halen (74 zetels). Beide partijen verliezen ten opzichte van de verkiezingen in 2003, toen het CDA goed bleek voor 44 zetels en de PvdA voor 42 zetels.

De huidige coalitie van CDA en VVD komt niet verder dan 62 zetels. Een linkse meerderheid van PvdA, SP en GroenLinks zit er ook niet in. GroenLinks, met acht zetels vertegenwoordigd in het parlement, komt niet verder dan zes zetels. Met de zetels van de PvdA en de SP komt links tot 68.

D66, dat zes zetels heeft in de Kamer, komt in de peiling op twee, de ChristenUnie (drie) op acht, de Partij voor de Vrijheid van eemansfractie Geert Wilders op vijf. EénNL van Marco Pastors zou een zetel halen en de Partij voor de Dieren twee. De SGP blijft staan op twee zetels.

Politieke barometer

In de politieke barometer van Interview NSS en het tv-programma NOVA zijn CDA en PvdA nog wel goed voor een meerderheid, met 79 zetels. De PvdA daalt ook in deze peiling. De partij staat op 33 zetels, zes minder dan in de barometer van vrijdag. Het gat met het CDA, dat uitkwam op 46 zetels, liep daarmee op tot dertien zetels.

De SP is goed voor 26 zetels, het hoogste aantal dat de partij ooit in de politieke barometer heeft gehaald. De SP stevent de VVD voorbij die 24 zetels zou halen als er maandag verkiezingen zouden zijn gehouden. Dat is een zetel meer dan vrijdag.

De huidige regeringspartijen CDA en VVD komen samen uit op 70 zetels, niet genoeg voor een Kamermeerderheid. Ook een linkse coalitie krijgt op basis van de barometer geen meerderheid. PvdA, SP en GroenLinks (zeven in de peiling) komen uit op 66 zetels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden