Peiling: Alexander Pechtold is favoriete linkse premier, Rutte populairst

Pechtold is de linkse hoop in bange dagen. De D66-leider scoort beter dan Asscher, Samsom (PvdA) en Roemer (SP) als vervanger van premier Rutte.

Van links naar rechts: Kajsa Ollongren (wethouder Amsterdam), Alexander Pechtold, Gerrit Jan Wolffensperger en Jan Terlouw tijdens het D66-congres in Amsterdam. Beeld anp

Dit blijkt uit een zondag verschenen onderzoek van IPSOS in opdracht van D66. 28 Procent van de Nederlanders ziet liever Pechtold dan Rutte in het Torentje. Pechtold scoort daarmee beter dan Asscher (24 procent), Roemer (22 procent) en Samsom (12 procent).

Pechtold legt het wel af tegen Rutte, maar het scheelt niet veel. Als Nederlanders moeten kiezen tussen het tweetal, gaan 29 procent van de stemmen naar Rutte, 28 procent kiest voor Pechtold, 43 procent weet het niet.

Uit onderzoek van Kantar Nipo in opdracht van de Volkskrant blijkt dezelfde volgorde. Rutte, Pechtold en Asscher, die strijdt om het partijleiderschap van de PvdA, ontlopen elkaar weinig als respondenten de vraag krijgen voorgelegd: 'In welke politicus heeft u vertrouwen als minister-president'. Rutte scoort daar 41 procent van alle kiezers op, Pechtold 36 procent en Asscher 35 procent. IPSOS stelde de vraag vergelijkenderwijs: 'Wie ziet u na de volgende Tweede Kamerverkiezingen liever als premier van Nederland, Mark Rutte of Alexander Pechtold?'

Uit het Volkskrant-onderzoek komt Ahmed Aboutaleb, PvdA-burgemeester van Rotterdam, overigens naar voren als de linkse leider in wie 45 procent van de kiezer vertrouwen heeft als premier.

'Oplichter Wilders'

Maar met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht, moet Pechtold niet alleen zijn linkse rivalen verslaan, maar ook zijn rechtse.

Het 'populisme' op rechts krijgt er dan ook hard van langs van Pechtold op het D66-jubileumcongres dit weekeinde. Geert Wilders is een 'politieke oplichter', vindt Pechtold. 'Al tien jaar strijd ik tegen extremisme.'

Ook VVD-premier Rutte krijgt een sneer. 'Ik laat graag zien dat er een alternatief is voor het platte, pleur-op-populisme', zegt Pechtold verwijzend naar een eerdere uitspraak van Rutte dat sommige Turkse-Nederlanders die zich misdragen moeten 'oppleuren'. Het verschil tussen D66 en het CDA en VVD is volgens Pechtold 'hoe we omgaan met mensen uit andere culturen'.

Pechtold windt er geen doekjes om dat hij premier Rutte uitdaagt om het hoogste ambt. 'Ik zie graag een liberaal in het Torentje. Maar dan wel een échte liberaal, een progressief-liberaal, een sociaal-liberaal', aldus de D66-leider zondag verwijzend naar zichzelf in een toespraak in de Amsterdamse RAI.

D66 viert dit weekeinde met honderden leden zijn vijftigjarig bestaan in de RAI. De partij begon ooit als rebellenclub, die het politieke bestel wilde opblazen. Na een halve eeuw is D66 een nette bestuurderspartij geworden en is het 'klaar voor de macht', aldus diverse partijcoryfeeën.

(VLNR) Kajsa Ollongren (wethouder Amsterdam), Alexander Pechtold (D66), Gerrit Jan Wolffensperger en Jan Terlouw tijdens het congres van D66. De partij viert met een feestcongres in de Amsterdamse RAI haar vijftigjarig bestaan. Beeld anp

Het redelijke alternatief

Pechtold profileert D66 op het jubileumcongres nadrukkelijk als middenpartij, als het redelijk alternatief, in de hoop dat hij zowel links als rechts verslaat. 'Nee, wij heulen niet met links. Wij schreeuwen niet met rechts. Wij gaan voor de alternatieve weg. Dat kan wel eens de gulden middenweg zijn', aldus Pechtold.

Volgens de wekelijkse peiling van IPSOS afgelopen week zou D66 de vierde partij van Nederland zijn als er nu Tweede Kamerverkiezingen zijn (een groei van 12 naar 16 zetels). Beter scoren de VVD (30), de PVV (22) en het CDA (20).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden