Peildatum

Hoge beurskoersen en stijgende woningprijzen maken veel mensen onverwachts vermogend. Als die rijkdom moet worden verdeeld, kan dat geruzie opleveren....

Ewoud Lietaert Peerbolte

In het traditionele huwelijk is er een gemeenschappelijk vermogen. De echtelieden zijn gezamenlijk eigenaar. Bij overlijden geldt voor de erfgenamen hetzelfde: zij hebben de nalatenschap in mede-eigendom. Bij de verdeling van het bezit ontstaan de meeste meningsverschillen over de peildatum voor de taxatie van de waarde van de bezittingen. Die datum is niet de dag van de echtscheiding of van het overlijden van de erflater, maar het tijdstip van de verdeling van het bezit. Als een echtpaar bijvoorbeeld in 1990 is gescheiden en pas dit jaar overeenstemming heeft bereikt over de verdeling van het bezit, gaat het om de waarde in 1999. Als er aandelen in de gemeenschappelijke boedel zitten, of een woning dan is de waarde sterk gestegen. Dat voordeel komt gelijkelijk aan beide gewezen huwelijkspartners toe.

Meestal denkt de echtgenoot die de woning aan zich wil laten toebedelen alleen van de hogere waarde te kunnen genieten. Die gedachte is niet zelden een motief om tijd te rekken: tot de dag van de uitbetaling is de andere echtgenoot een renteloze financier. De straf op dat tijdrekken is dan de peildatum: die ligt aan het einde van de rit en niet aan het begin. De andere echtgenoot profiteert volledig van de waardestijging van het bezit tijdens de verdelingsprocedure. Hetzelfde is het geval bij nalatenschappen: ook daar is de waarde bij de verdeling de maatstaf, niet die bij het overlijden van de erflater. Fouten met de peildatum worden vaak gemaakt, ook door adviseurs.

Toch is voorzichtigheid geboden. Bij de verdeling kijkt de fiscus ook nog over de schouder mee. Bevoordeling van een van de echtelieden of erfgenamen kan de fiscus als een schenking zien: het gevolg is de heffing van schenkingsrecht. Als een dergelijke belastingaanslag onverwachts op de deurmat valt, is het resultaat voorspelbaar: de ruzie begint weer van voren af aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden