Peijs wil voor zomer doorbraak A4 Delft-Schiedam

DEN HAAG (ANP) - Minister Karla Peijs (Verkeer) wil voor de zomer de aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam geregeld hebben. Zij wil nog één keer met lokale bestuurders praten of zij geld willen steken in deze zeven kilometer lange verbinding, die de drukke A13 moet ontlasten.

Lukt het overleg met omliggende gemeenten niet, dan hakt de minister de knoop door, zei een woordvoerster van Peijs zondag naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf. De omliggende gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Midden-Delfland waren zondag niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van de gemeente Delft liet weten niet inhoudelijk te kunnen ingaan of en hoeveel geld de gemeente beschikbaar heeft voor de aanleg.

Verzet

Al tientallen jaren wordt over de aanleg van dit stuk A4 door Midden-Delfland gesproken. Milieuorganisaties verzetten zich met alle mogelijke middelen tegen de plannen. Provincie en de gemeenten Rotterdam en Den Haag steunen de plannen inmiddels, aldus de woordvoerster. Het ministerie heeft 511 miljoen euro beschikbaar. Peijs wil nu praten over ,,een goed ingepaste weg'', schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Omliggende gemeenten zijn Schiedam, Vlaardingen, Midden-Delfland en Delft.

Peijs heeft samen met minister Sybilla Dekker (Ruimtelijke Ordening) besloten om de meest milieuvriendelijke alternatief (MMA) voor de A4 uit te werken. Het draait om een snelweg met twee rijstroken per rijrichting, mogelijk met een derde strook uit te breiden. Plannen voor een A54 tussen de knooppunten Harnasch en Westerlee, en verbreding van de A13 naar 2x5 rijstroken, zijn afgevallen.

Milieuaspecten

Het aantal ,,leefbaarheidspunten'', lees: luchtvervuiling en geluidshinder, langs de A13 en A20 zal met de aanleg van de verlengde A4 verminderen. De reistijd op de A13 zal met 30 procent verbeteren vergeleken met de situatie zonder deze A4, staat verder in de Kamerbrief te lezen. Daarnaast zal het sluipverkeer op wegen in de buurt verminderen. De kosten variëren van 150 tot 800 miljoen euro, afhankelijk van de inpassing en vormgeving van het Kethelplein.

Om negatieve effecten te verzachten en/of te compenseren, kunnen ecologische passages en geluidsbeperkende maatregelen worden genomen. Drie varianten worden nu verder onderzocht op verkeers- en milieueffecten, aldus Peijs. Zij wil voor mei 2007 een definitief plan zodat er in 2008 met asfalteren kan worden begonnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden