Peijs: einde aan 80-kilometerzone Den Haag

Minister Peijs van Verkeer schaft de 80-kilometerzone op de A12 vanuit Den Haag af, nu is gebleken dat die tot meer files leidt. De zone werd een half jaar geleden ingesteld...

ANP

Als de procedures voor afschaffing zijn afgerond, mag daar weer 100 kilometer per uur worden gereden. Een woordvoerster van het ministerie zei maandag dat dat op zijn vroegst half juni zal zijn.

De zone werd een half jaar geleden ingesteld om luchtvervuiling en files tegen te gaan, maar die zijn daardoor bij Den Haag juist toegenomen. In Amsterdam en Utrecht zijn de ervaringen wel positief en worden de 80-kilometerzones voorlopig gehandhaafd, aldus de woordvoerster.

Richting Den Haag blijft de maximumsnelheid 80 kilometer, omdat voor de aanleg van de spitsstrook de rijstroken zijn versmald. Om de doorstroming te bevorderen, worden daar de belijning en de borden aangepast.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) meldde in reactie op de aankondiging van het ministerie te pleiten voor afschaffing van alle 80-kilometerzones. In plaats daarvan zou een zogenoemde dynamische snelheidsbepaling moeten worden ingevoerd.

Dit houdt volgens de brancheorganisatie in dat op alle snelwegen in drukke periodes de maximumsnelheid 90 kilometer per uur moet zijn. Het verschil met de gewone maximumsnelheid is dan kleiner, waardoor vrachtwagens en personenauto's met een gelijkmatiger snelheid rijden, zo redeneert TLN. Dat zou beter zijn voor de doorstroming en het milieu en het draagvlak onder automobilisten voor zo'n maatregel vergroten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden