Peijs: alsnog poging beter spoorboekje

Minister Peijs van Verkeer gaat een ‘ultieme poging’ doen het nieuwe spoorboekje van de NS te verbeteren. Ze waarschuwt echter tegen hooggespannen verwachtingen....

Van onze verslaggever Sanne ten Hoove

De CDA-bewindsvrouw had het zwaar te verduren. Kamerleden vinden dat de nieuwe NS-dienstregeling, die op 10 december ingaat, te veel reizigers benadeelt. Tal van NS-klanten zijn langer onderweg of moeten vaker overstappen. Onder druk gaat Peijs nu een beperkt aantal treinverbindingen bestuderen.

Het gaat om de Veluwelijn (Amersfoort-Zwolle), de trajecten Amsterdam-Utrecht, Apeldoorn-Nijmegen en Rotterdam-Oss. Ook de stations Voorburg en Zoetermeer neemt ze onder de loep. ‘Ik voel zeer mee met de mensen die benadeeld worden met de nieuwe dienstregeling’, zei Peijs.

De Kamer toonde zich verheugd met Peijs’ toezegging, maar rekende zich niet rijk. ‘We mogen er geen hoge verwachtingen van hebben’, zei CDA-Kamerlid Van Hijum. ‘U kruipt in een muizengaatje. Maar ik ben wel benieuwd met welke buit u straks terugkomt’, zei ChristenUnie-Kamerlid Slob. Zijn fractie ontving de afgelopen tien dagen achthonderd mails van verontwaardigde treinreizigers. Peijs gaat de verbindingen onderzoeken waarover het meest wordt geklaagd.

Voor 2008 wil de minister van Verkeer meer verbeteringen doorvoeren. Inhaalsporen, extra perrons en sneller rijden moeten reistijden in het hele land bekorten. Maar vooral de reizigers in het noorden en oosten verdienen een betere verbinding, zei Peijs. Zij zijn nu ongeveer tien minuten langer onderweg naar de Randstad.

Peijs zei zich zorgen te maken over het materieel- en personeelstekort bij de NS, dat via een memo in de Volkskrant uitlekte. Toch is ze niet erg ongerust. Peijs had NS-topman Veenman opheldering gevraagd en die gekregen in een brief. ‘Die sprak boekdelen.’

De PvdA was minder goed van vertrouwen. ‘U leest dit te royaal en bagatelliseert het memo’, zei PvdA-Kamerlid Dijksma.

Reizigersvereniging Rover noemde Peijs’ toezeggingen ‘een stap in de goede richting’. Rover zal de NS echter vanaf half december ‘streng de maat nemen’.

De NS viel woensdag Kamerleden en media aan. Die zouden ‘totaal geen recht’ doen aan het nieuwe spoorboekje. ‘Tegenover reizen die langer gaan duren, staan namelijk betere en snellere reismogelijkheden voor vaak grote groepen reizigers’, aldus een persverklaring.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden