Pegida-voorman Bachmann treedt terug om Hitlerfoto

Pegida-leider Lutz Bachmann treedt terug als voorman van de Duitse anti-islambeweging. Dat maakte de beweging zojuist bekend. Gisteren dook er een foto op van Bachmann waarop hij poseert als Adolf Hitler. Bachmann noemde het een grapje, maar zijn mede-bestuursleden waren hier niet over te spreken. 'Dit gaat echt niet. Met zoiets wil ik niets van doen hebben.' Daaropvolgend besloot Bachmann terug te treden als voorzitter van de beweging.

Lutz Bachmann. Beeld afp
Lutz Bachmann.Beeld afp

Bachmann, die al een strafblad heeft, maakte een tijdje geleden een foto van zichzelf met spuuglok en Hitlersnor. Aanleiding was de verschijning van het hoorboek 'Er is wieder da', gebaseerd op het satirische boek van Timur Vermes, die Hitler hilarisch tot leven wekt in het moderne Duitsland. De foto was niet meer dan een grap, zegt Bachmann, wiens rol vanwege zijn criminele verleden en uitlatingen over asielzoekers ('vee') toch al omstreden is.

De Pegida-beweging zat, juist op het moment dat er in de politiek en media geluiden opgaan om toch vooral naar de grieven van de demonstrerende burgers te luisteren, met de kwestie danig in haar maag. Dit moet gevolgen hebben, aldus vicevoorzitter Rene Jahn in Bild. 'Dit gaat echt niet. Met zoiets wil ik niets van doen hebben.' Jahn zinspeelt in Bild op een mogelijk terugtreden van Bachmann. Op de vraag of er een ledenvergadering moet komen over de kwestie en de toekomst van Bachmann zegt hij: 'Het gaat hier om de hele beweging en niet alleen om één persoon.'

Jahn zinspeelde in een gesprek met Bild op een mogelijk terugtreden van Bachmann. Die pakte aan het einde van vanmiddag zijn biezen en legde al zijn functies in de beweging neer.

Volksophitsing

Zijn vertrek werd door de beweging bekendgemaakt nadat het OM in Dresden had bekendgemaakt een onderzoek te doen naar Bachmann vanwege 'volksophitsing'. Justitie bekijkt of hij strafrechterlijk kan worden vervolgd.

Onderdeel van het onderzoek is onder meer vast te stellen of begeleidende teksten bij de foto met mensonterende beschrijving van buitenlanders ook van de Pegida-leider afkomstig zijn. Buitenlanders werden daar beschreven als 'beesten, tuig en vuilnis'. Bachmann verklaarde later dat het om een grap ging.

Het is nog niet bekend wie de nieuwe voorzitter van Pegida is, maar vermoedelijk zal woordvoerder Kathrin Oertel het voorzitterschap van Bachmann overnemen.

Lees hier de verklaring van Facebookpagina van Pegida.

Antwerpen
Antwerpen heeft een voor maandag georganiseerde Pegida-betoging en een tegendemonstratie verboden. Zowel de mars van Pegida Vlaanderen als die van Hart tegen Hard is een te groot risico voor de openbare veiligheid, oordeelt het stadsbestuur.

Bachmann. Beeld ap
Bachmann.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden