Pegida verstoort beëdiging Marcouch als burgemeester Arnhem, actievoerders vrijgelaten

Drie actievoerders van Pegida Nederland hebben de beëdiging van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem verstoord. Het drietal werd opgepakt maar kwam vrijdagavond weer vrij, zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld. De benoeming van Marcouch bracht begin juli tientallen demonstranten op de been in Arnhem, onder wie PVV-leider Geert Wilders.

Actievoerders van Pegida interrumperen de ceremonie in het stadhuis van Arnhem. Beeld anp
Actievoerders van Pegida interrumperen de ceremonie in het stadhuis van Arnhem.Beeld anp

Twee mannen en een vrouw in het publiek met Pegida-shirts verstoorden het praatje van de griffier door op fluitjes te blazen. Een van hen riep tegen Marcouch dat hij moest 'wegwezen'. Beveiligers voerden het drietal af, waarna de politie hen inrekende. Het gaat om een vrouw (37) en man (66) uit Spijkenisse en een man (35) uit Hoofddorp. Ze werden beschuldigd van het verstoren van een raadsvergadering, zegt een politiewoordvoerder. Twee andere Pegida-aanhangers hebben een gebiedsverbod gekregen.

Kort na de verstoring van de ceremonie in het Arnhemse stadhuis, schreef Pegida op Facebook: 'Nu niet, nooit niet zullen wij accepteren dat de moslim Marokkaan Ahmed Marcouch burgemeester van Arnhem is!' 'De tijd van knuffelen en lullen is voorbij', verklaart Pegida-voorman Wagensveld de protestactie. Nederland kan meer van dit soort acties in de toekomst verwachten, zegt hij. Eerder op de dag demonstreerde een handvol Pegida-aanhangers, onder wie de drie arrestanten, bij een islamitische slachterij in Arnhem.

Marcouch met de ambtsketen om zijn nek. Beeld anp
Marcouch met de ambtsketen om zijn nek.Beeld anp

Na de voordracht van oud-PvdA-Kamerlid Marcouch als burgemeester klonk begin juli protest uit extreemrechtse hoek. Op initiatief van PVV-leider Wilders kwamen tientallen demonstranten naar Arnhem, onder wie Pegida-voorman Wagensveld en Constant Kusters van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Ze betoogden tegen de 'islamisering' van de stad. De PVV vroeg een Kamerdebat aan over de benoeming, maar kreeg nul op het rekest.

Dat Marcouch kwaad bloed zet bij Wilders heeft onder meer te maken met zijn optreden bij Pauw, eind vorig jaar, toen hij zei dat PVV'ers wat hem betreft niets te zoeken hebben bij de politie. Ook verwijt hij Marcouch Nederland te willen islamiseren: de PvdA'er pleitte voor meer Turks- en Arabischtalige agenten op straat en had van Amsterdam Nieuw-West een 'islamitisch stadsdeel' willen maken, aldus Wilders. In haar pleidooi tegen Marcouch' benoeming kon de PVV alleen rekenen op steun van Forum voor Democratie.

Getroebleerd

Tot de Tweede Kamerverkiezingen van maart maakte Marcouch deel uit van de PvdA-fractie. Door het grote zetelverlies raakte ook hij zijn plek kwijt. Het Arnhemse college (SP, D66 en CDA) droeg Marcouch voor nadat burgemeester Herman Kaiser om gezondheidsredenen zijn ambt moest neerleggen. Tot vrijdag was Boele Staal waarnemend burgemeester.

Marcouch komt terecht in een getroebleerd college van Burgemeester en Wethouders. Eerder stapten GroenLinks en ChristenUnie uit de coalitie en legden vier wethouders hun functie neer. Er loopt een onderzoek naar de bestuurscultuur in Arnhem.

Meer over benoeming Marcouch

Wat klopt van Wilders' beschuldigingen?
Gewapend met een reeks verwijten protesteert PVV-leider Wilders tegen het burgemeesterschap van PvdA'er Ahmed Marcouch in Arnhem. Snijden ze hout? Vier beschuldigingen tegen het licht. (+)

Protest tegen 'Arnhemmistan'
Begin juli demonstreerde Wilders met tientallen aanhangers tegen de komst van 'Arnhemmistan'. Onze verslaggever was erbij. 'Overal in het land nemen moslims de macht over.' (+)

De keuze van Marcouch
Een Amsterdamse straatvechter stapt in het politieke wespennest Arnhem. Waarom maakt Marcouch deze stap? 'Zonder veiligheid doe je niks. Dat is de basis.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden