Pegida-demonstratie in Utrecht: 'Eet geen kebab meer'

Ook de tweede demonstratie van de anti-islamclub Pegida in Utrecht is zondag onrustig verlopen, al was de chaos niet zo groot als bij de eerste manifestatie op 11 oktober. De massaal aanwezige politie arresteerde 32 personen, van wie de meeste behoorden tot de groep linkse tegendemonstranten die de manifestatie van Pegida wilden verstoren. De politie nam tevens een protestbord van Pegida in beslag met daarop een cartoon met een tekst met een volgens de politie gewelddadige boodschap.

Demonstranten van Pegida voeren actie tegen de komst van vluchtelingen die moslim zijn. Beeld anp

Rond het middaguur komt een eerste groep Pegida-aanhangers koffie drinken op het centrale plein Utrechtse Neude, met de bedoeling vanaf daar naar het Hogelandsepark te lopen. Deze plek buiten het centrum heeft de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen toegewezen als demonstratielocatie, tot ongenoegen van Pegida-leider Edwin Utrecht. Op de Neude vertellen de aanwezige politiemensen met paarden hem dat ze alleen met de bus naar het park mogen gaan: lopen is verboden. Edwin Utrecht protesteert, en wordt ingesloten door agenten. Hij kiest eieren voor zijn geld.

In het drassige Hogelandsepark verzamelen zich even later ongeveer 150 Pegida-aanhangers. Het zijn vooral mannen, met borden met leuzen als 'Koran is vergif' en 'Islamisering is EU-thanasie'. Onder hen is een groep Polen, een aantal in trainingsbroek met opgeschoren haar. Maar zij zijn toch ook buitenlanders die naar Nederland zijn gekomen voor een beter leven, net als de moslimmigranten en vluchtelingen, waartegen wordt geageerd? 'Wij werken en zij niet', zegt een van hen kortaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.