Peetoom zou wel degelijk Catshuis-afspraak hebben geschonden

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom heeft wel degelijk gezegd dat de afspraken uit het regeerakkoord over immigratie 'de grens' zijn voor het CDA. Dat stellen journalisten die maandag een bezoek van Peetoom aan het Limburgse Well bijwoonden.

Ruth Peetoom met Sybrand van Haersma Buma en Maxime Verhagen Beeld anp

Peetoom zou aan de CDA-onderhandelaars in het Catshuis de boodschap is meegegeven dat zij aanscherping van de regels niet moeten goedkeuren. Nadat persbureau GPD, het Nederlands Dagblad en andere media hierover berichtten, liet Peetoom weten dat haar uitlatingen verkeerd waren weergegeven.

'Ik heb op de bijeenkomst aangegeven dat ontwikkelingssamenwerking en migratie belangrijke thema's zijn voor veel CDA-leden. Ik heb alle vertrouwen in de CDA-onderhandelaars en wacht, net als iedereen, het onderhandelingsresultaat met vertrouwen af.' Peetoom noch haar medewerkers wilden een verdere toelichting geven.

Ander beeld
Verslaggever Paul Bots van dagblad De Limburger schetst een ander beeld. Hij was aanwezig toen Peetoom in discussie ging met CDA-leden en sprak haar later persoonlijk. Volgens Bots zei Peetoom onder meer: 'Ik zit niet aan de onderhandelingstafel. Wij hebben als bestuur wel meegegeven welke onderwerpen voor ons essentieel zijn. Wij houden vast aan de afspraken uit het coalitieakkoord. Daar ligt voor ons de grens.'

Elders parafraseert De Limburger de CDA-voorzitter: 'De maatregelen die nu in het regeerakkoord staan, zijn niet zomaar een grens', stelt Peetoom. 'Aanscherping van de regels moet het CDA niet goedkeuren. Dat is de boodschap die het partijbestuur heeft meegegeven aan de onderhandelaars die nu met Wilders en Rutte praten over bezuinigingen.'

Schending
Journalist Piet Reintjes van het plaatselijke Maasland Radio was aanwezig bij het gesprek dat Paul Bots van De Limburger met Peetoom voerde. 'Er staat geen woord verkeerd in het verslag van Bots', zegt hij.

Mocht Peetoom de uitlatingen inderdaad gedaan hebben, dan vormen die een duidelijk schending van de afspraak om geen politieke uitspraken te doen tijdens de lopende onderhandelingen in het Catshuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.